Omogućiti povratak Miloševićima

Izvor: B92, 11.Mar.2012, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Omogućiti povratak Miloševićima"

Požarevac -- Šest godina navršilo se od smrti bivšeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića.

Iz SPS, poručuju da neće odustati od ideje da se članovima porodice Milošević omogući da se vrate u Srbiju.

Bivši predsednik Srbije i Jugoslavije umro je od infarkta u pritvorskoj ćeliji Haškog tribunala, koji mu je sudio za zločine počinjene u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

Dvorište porodične kuće Milošević. Pored krsta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sada i mermerni spomenik. Na grob su rano jutros prvo položeni venci najuže porodice.

Većina poštovalaca koji su došli da obiđu grob i odaju poštu Miloševiću poljubila je krst, a neki su dodirnuli i spomenik. Najveći broj onih koji su mu odali poštu nije odoleo, a da se ne fotografiše na njegovom grobu.

"Jeste vi dobro živeli u njegovo vreme. Bolje nego sada da nisu bile sankcije mi bi super živeli. Elita je znala da radi. A ratovi, pa zna se ko je izveo ratove, zar ste vi da ne kažem tako naivini", kaže jedan od njih.

Cveće na Miloševićev grob položili su i Aleksandar Vulin ispred Socijalista Srbije i Dragan Todorović ispred SRS.

Među prvima je na grob stigla i delegacija udruženja "Sloboda". Uroš Šuvaković ne slaže se da Milošević polako odlazi u zaborav i da je sve manje onih koji mu odaju poštu i kaže da je jedan od razloga što je manje ljudi ovog 11. marta u Požarevcu i ekonomska kriza.

"Oni koji su bili na visokim funkcijama - njima na savest. Ne mogu nikog da teram u koju će kolonu da se svrstava i na čiji će grob da dolazi", kaže Šuvaković.

Kao ni prethodnih godina na Miloševićev grob nisu došli članovi njegove porodice – supruga Mirjana i sin Marko, koji žive u Rusiji, a koje srpske pravosudne vlasti terete za šverc cigareta. Nije došla ni ćerka Marija, koja se iz Srbije odselila u Crnu Goru.

U Požarevac danas nije stigao ni Ivica Dačić, aktuelni predsednik SPS koji se nalazi u službenoj poseti Nemačkoj.

Vrh SPS ipak je imao predstavnika. Milutin Mrkonjić stigao je sam u Požarevac, položio cveće i pomilovao krst sa Miloševićevim imenom. On je nedolazak ostalih stranačkih funkcionera opravdao, kako kaže, zadacima.

"Porodica Milošević treba da se vrati u zemlju i ja se nadam da će jedna od vlasti koja dođe to uraditi", rekao je on.

Mrkonjić je na pitanje novinara da li je to pitanje razmatrano sa koalicionim partnerima odgovorio: "Razgovaramo svakog dana. Jednostavno se procenjuje da nije vreme da se oni vrate ".

U porodičnoj kući Miloševića u Požarevcu, u kojoj je sahranjen, već godinama niko ne živi.

Povodom šeste godišnjice Miloševićeve smrti u Beogradu je predstavljeno dopunjeno izdanje knjige "Takvog ga znam", čiji je jedan od autora bivši predsednik Predsedištva SFRJ Borisav Jović, koji je bio bliski saradnik Miloševića.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Milutin Mrkonjić odao poštu Miloševiću

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Mar.2012

Ministar u Vladi Srbije i potpredsednik SPS Milutin Mrkonjić položio venac na grob bivšeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića u Požarevcu. Na grobu je postavljen venac porodice - supruge Mirjane Marković, ćerke Marije i sina Marka, kao i brojnih delegacija iz zemlje. Cveće na...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

U POŽAREVCU POLOŽILI VENCE NA MILOŠEVIĆEV GROB

Izvor: Kurir, 11.Mar.2012

POŽAREVAC - Predstavnici Socijalističke partije Srbije (SPS) i Srpske radikalne stranke (SRS) obeležili su šest godina od smrti bivšeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića polaganjem venaca na njegov grob u dvorištu porodične kuće u Požarevcu...POŽAREVAC - Predstavnici Socijalističke...

Nastavak na Kurir...

Venci na grobu Slobodana Miloševića u Požarevcu

Izvor: Glas javnosti, 11.Mar.2012

POŽAREVAC “ Predstavnici Socijalističke partije Srbije (SPS) i Srpske radikalne stranke (SRS) obeležili su šest godina od smrti bivšeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića polaganjem venaca na njegov grob u dvorištu porodične kuće u Požarevcu...Venac je, ispred SPS-a, položio ministar...

Nastavak na Glas javnosti...

Šest godina od smrti Slobodana Miloševića

Izvor: Večernje novosti, 11.Mar.2012

Obeležena godišnjica smrti bivšeg predsednika Srbije i SRJ. Prvi venac od supruge Mirjane, ćerke i sina. Mrkonjić: Teško nam je bez njega

Nastavak na Večernje novosti...

Mrkonjić: Radim na tome da se Mira i Marko vrate u Srbiju

Izvor: Radio 021, 12.Mar.2012, 11:19

U Nemanjinoj 41 u Požarevcu juče je obeležena šesta godišnjica smrti nekadašnjeg predsednika SR Jugoslavije i Srbije Slobodana Miloševića.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.