Oluja i Bljesak na albanski način: Cilj operacije Zlatna sablja bio ETNIČKO ČIŠĆENJE severa Kosova

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Avg.2018, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Oluja" i "Bljesak" na albanski način: Cilj operacije "Zlatna sablja" bio ETNIČKO ČIŠĆENJE severa Kosova

Pakleni plan otkriven u poslednji čas

Albanski specijalci ROSU zajedno sa vojnicima KFOR pokušali su u aprilu ove godine da sprovedu tajni plan sa kodnim imenom “Zlatna sablja” kako bi okupirali i etnički potpuno očistili sever Kosova.

Pročitajte i:

Plan koji je napravljen u kabinetu Kadrija Veselija, koordinatora službi bezbednosti lažne države Kosovo, predviđao je da u noći između 18. i 19 aprila na severu Kosova počne “vojno-policijska” >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vežba pod imenom “Zlatna sablja”. Ova vežba trebalo je da posluži da se zauzmu najvažnije saobraćajnice na severu, a odmah posle nje bi usledila prava akcija “Zlatna sablja” kojom bi sever pokrajine bio okupiran u roku od 24 časa.

Izvor iz bezbednosnih struktura napominje da je čitava operacija osujećena u poslednjem trenutku.

- Poznato je da je sever Kosova trn u oku Prištine i Zapada i da oni na sve načine pokušavaju da ga stave pod svoju kontrolu. Bilo je do sada više pokušaja, upada Rosu i napada na “Gazivode” i “Trepču”, ali bezuspešno. Ova akcija “Zlatna sablja” bila je do tančina isplanirana na najvišem nivou u kosovksoj službi bezbednosti, a sve snage stavljene su u operativnu gotovost. Namera je bila da se Srbi proteraju u blickrig akciji po ugledu na akcije “Bljesak” i “Oluja” u Hrvatskoj - objašnajva izvor.

Prema njegovim rečima, informacije su procurele do srpskih službi bezbednosti zbog čega je došlo do smena u kosovksoj obaveštajnoj službi, a čitav plan je obustavljen.

Mogerinijeva konačno priznala: Balkan mora u EU ili će se PONOVO ZARATITI

- Zbog svega ovoga smenjen je Ljatif Marovci, zamenik šefa obaveštajne službe. On je optužen za curenje informacija. U prištini veruju da su preko njega Rusi saznali detalje tajne akcije i o tome obavestili srpske obaveštajne službe - naglašava izvor.

Miroslav Bjegović, dekan fakulteta za bezbednost “Edukons” potvrđuje da je ideja Albanaca da preuzmu prirodnu geografsku granicu sa Srbijom.

- Nisu slučajno bezbednosne snage Kosova imale vežbe u martu i aprilu ove godine, i to pod okriljem i kontrolom KFOR. Cilj jeste bio tajni upad u severni deo Kosova. Za kompletnu akciju, nadzor i finansije bila je zadužena služba ŠIK, na čijem je čelu Kadri Veselji. Kad su dobili uverenja CIA da će srpska strana odlučno reagovati, Albanci su podvili rep i odustali. Mislim da neće više razmišljati o ovakvom nečemu - zaključuje Bjegović.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.