Okončan protest ispred crkve u Đakovici

Izvor: Mondo, 06.Jan.2013, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Okončan protest ispred crkve u Đakovici

Kosovska policija saopštila je da je današnji protest ispred pravoslavne crkve Uspenja presvete Bogorodice u Đakovici okončan mirno.

Lideri Samoopredeljenja Gljauk Konjfuca i Dardan Molicaj (foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević)

Prema saopštenju policije, dvadesetak aktivista pokreta "Samoopredeljenje" i organizacije "Glas majki" iz Đakovice okupilo se oko 8 časova ispred pravoslavne crkve s namerom da onemoguće ulazak u nju grupi od pedesetak Srba koji su najavili >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << dolazak na Badnji dan, da prisustvuju crkvenim manifestacijama povodom pravoslavnog Božića.

Uz primenu minimalne sile, policija je oko deset časova ispred ulaza u portu crkve uklonila demonstrante i time omogućila da autobus u kome su se nalazili Srbi uđe u portu crkve.

Oko 11.20 časova autobus je krenuo prema Dečanima, kaže se u saopštenju i ističe da su poseta i protest okončani mirno.

Policija je udaljilja demonstrante na oko 20 metara od ulaska u crkvu, kako bi omogućila autobusu koji je došao iz Beograda sa raseljenim Srbima iz Đakovice da uđe u portu.

Koordinator Vlade Srbije za opštinu Đakovica Đokica Stanojević izjavio je danas da je, uprkos protestima više stotina Albanaca, oko 40 Srba uz pomoć kosovske policije uspelo da unese Badnjak u lokalnu crkvu i da potom bezbedno napusti grad.

Stanojević je agenciji Beta rekao da je zbog dolaska Srba u Đakovicu protestovalo oko 500 do 1.000 pristalica pokreta Samoopredeljenje i članova rodbine nestalih u ratu 1999. godine.

"Zahvaljujući jakim snagama bezbednosti ušli smo u crkvu i uneli Badnjak", rekao je Stanojević i dodao da je tokom posete Srba bilo manjih sukoba policije i demonstranata.

Kako je javila Radio-televizija Srbije, kosovska policija je uhapsila dvojicu demonstranata koji su sprečavali dolazak Srba u crkvu u Đakovici.

Pokret "Samoopredeljenje" saopštio je da je tokom protesta policija uhapsila nekoliko osoba i udaljila demonstrante na oko 20 metara od ulaska u crkvu da bi omogućila autobusu koji je došao iz Beograda da uđe u crkvenu portu.

U saopštenju "Samoopredeljenja" se tvrdi da su u Đakovici izvršeni teški zločini nad civilnim stanovništvom, među kojima je veliki broj nestalih iz ove opštine, uništen je veliki broj kuća, 715 zanatskih i trgovinskih radnji dok je "silovano oko hiljadu žena iz regiona Đakovice, a za to niko nije kažnjen".

RTS je javio da su sestre u crkvi Uspenja presvete Bogoridice bez smetnji služile jutarnju liturgiju, a onda se povukle u konak.

(agencije/MONDO, na fotografiji lideri Samoopredeljenja Gljauk Konjfuca i Dardan Molicaj - foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Okončan protest ispred crkve u Đakovici

Izvor: Akter, 06.Jan.2013

Kosovska policija saopštila je da je današnji protest ispred pravoslavne crkve Uspenja presvete Bogorodice u Đakovici okončan mirno

Nastavak na Akter...

Okončan protest, Srbi ušli u crkvu u Đakovici

Izvor: Večernje novosti, 06.Jan.2013

PRIŠTINA - Kosovska policija saopštila je da je današnji protest ispred pravoslavne crkve Uspenja presvete Bogorodice u Đakovici okončan mirno.Prema saopštenju policije, dvadesetak aktivista pokreta "Samoopredeljenje" i organizacije "Glas majki" iz Đakovice okupilo se oko 8 časova ispred...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.