Oglasila se Ambasada SAD u Sarajevu: Nema paralele između Srpske i Kosova

Izvor: Vesti-online.com, 14.Nov.2017, 22:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oglasila se Ambasada SAD u Sarajevu: Nema paralele između Srpske i Kosova

Ne postoje paralele između Republike Srpske i Kosova, a SAD su u potpunosti posvećene suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, poručuju iz Kancelarije za odnose sa javnošću Ambasade SAD u Sarajevu na molbu Tanjuga da prokomentarišu izjavu bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića o Kosovu i eventualne posledice po region.

Upitani kako vide Izetbegovićevu izjavu da je BiH trebalo odavno da prizna Kosovo, čime se osporava teritorijalni integritet >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Srbije, garanta Dejtonskog sporazuma, odnosno ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta BiH, i da li to može da ugrozi krhke odnose u regionu, u odgovoru navode:

- Stav Vlade SAD po ovom pitanju je jasan. Ne postoje paralele između Republike Srpske i Kosova. BiH je bila suverena i međunarodno priznata država i pre Dejtonskog sporazuma. SAD i ostale članice međunarodne zajednice su u potpunosti posvećene suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Kako ističu, kao garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma i sami srpski zvaničnici su javno izrazili posvećenost teritorijalnom integritetu BiH.

U Kancelariji za odnose sa javnošću Ambasade SAD u Sarajevu ističu da su Republika Srpska i Federacija BiH fundamentalni elementi unutrašnje političke organizacije BiH.

- Kao što je dobro poznato, Dejtonski mirovni sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine ne nudi prava bilo kojem od dva entiteta da se otcepe od BiH. Postojanje bilo kojeg od dva entiteta je u potpunosti zavisno od postojanja BiH - zaključuje se u odgovoru.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Ambasada SAD u Sarajevu: Nema paralele između Republike Srpske i Kosova

Izvor: Večernje novosti, 14.Nov.2017

Ne postoje paralele između Republike Srpske i Kosova, a SAD su u potpunosti posvećene suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, poručuju u Kancelariji za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u Sarajevu Ne postoje paralele između Republike Srpske i Kosova, a SAD su u potpunosti...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.