Odluka ES neće uticati na dijalog

Izvor: B92, 11.Dec.2011, 00:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Odluka ES neće uticati na dijalog"

Beograd -- Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović kaže da odluka ES da odloži davanje statusa kandidata Srbiji neće uticati na tok dijaloga sa Prištinom.

On je u intervjuu za "Pres" rekao da bez obzira na tok evrointegracija, koje su dugotrajan proces koji će pre ili kasnije dati rezultat, dijalog sa Prištinom je uvek prioritet Vlade Srbije i tu mora da se pronađe rešenje

Kako kaže, sigurno je da Prištini više odgovara oslabljena i izolovana Srbija, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali i atmosfera konstantnog sukoba niskog intenziteta na severu Kosova.

Stefanović je naglasio da nikome u Srbiji ne odgovara udaljavanje od međunarodne zajednice, bez obzira na nesavršenosti modela upravljanja koji ona primenjuje na Kosovu.

On je potvrdio ono što je i predsednik Srbije Boris Tadić rekao da postoji ideja kako problem Kosova treba rešiti.

„Tačno je da imamo rešenje, ali ne bih previše ulazio u pojedinosti. Pitanje regionalnog predstavljanja može da se reši za 20 minuta. Mi smo inicirali i u dijalogu već predstavili brojne modalitete, ali Priština nijednu opciju nije prihvatila. Dijalog ne treba da bude poluga kojom će se Srbija izvlačiti iz ustavnog poretka, već postizanje kompromisa u vezi sa nerešenim pitanjima. Ali kompromis nije kada samo jedna strana čini ustupke i daje predloge" , kaže Stefanović.

On je dodao da se ne može odustati od poštovanja Rezolucije 1244, jer je ona deo međunarodnog prava i našeg ustavnog poretka.

„Naš stav je jasan, ne možemo odustati od Ako je Kosovo tražilo priznanje nezavisnosti na osnovu te rezolucije i sa njom išlo na međunarodni sud, čak je i stavilo u svoje pravne osnove, onda je nelogično zašto je ne prihvataju kao osnovu pregovora. Oni zapravo sada žele da je izbace iz igre da bi mogli da se predstave kao nezavisna država" , istakao je Stefanović.

On je naveo da se na Prištinu može uticati da bude konstruktivnija u dijalogu samo kroz nastavak pregovora, kao i konstantne kontakte sa međunarodnim činiocima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stefanović: Postoji plan za Kosovo

Izvor: S media, 11.Dec.2011

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović ocenjuje da odluka Evropskog saveta da odloži davanje statusa kandidata Srbiji neće uticati na dalji tok dijaloga sa Prištinom...Stefanović u intervjuu za Preš ističe da se pitanje regionalnog predstavljanja Kosova može rešiti za 20 minuta,...

Nastavak na S media...

Stefanović: Odluka Evropskog saveta bez uticaja na dijalog

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Dec.2011

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović smatra da odluka Evropskog saveta da odgodi davanje statusa kandidata Srbiji neće uticati na dalji tok dijaloga sa Prištinom. "Srbija u svakom slučaju neće odustati od dijaloga sa Prištinom, jer je to jedini način...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Stefanović: Ne odustajemo od Rezolucije 1244

Izvor: Mondo, 11.Dec.2011

Šef pregovaračkog tima Beograda sa Prištinom Borislav Strefanović izjavio je da Srbija ne može odustati od poštovanja Rezolucije 1244, ističući da je Kosovo odbacuje kako bi moglo da se predstavi kao nezavisna država.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.