Imamo rešenje za problem Kosova

Izvor: Vesti-online.com, 11.Dec.2011, 01:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Imamo rešenje za problem Kosova"

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović kaže da odluka da se odloži davanje statusa kandidata Srbiji neće uticati na tok dijaloga sa Prištinom.

On je u intervjuu za "Pres" rekao da bez obzira na tok evrointegracija, koje su dugotrajan proces koji će pre ili kasnije dati rezultat, dijalog sa Prištinom je uvek prioritet Vlade Srbije i tu mora da se pronađe rešenje

Kako kaže, sigurno je da Prištini više odgovara oslabljena i izolovana Srbija, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i atmosfera konstantnog sukoba niskog intenziteta na severu Kosova i Metohije. Stefanović je naglasio da nikome u Srbiji ne odgovara udaljavanje od međunarodne zajednice, bez obzira na nesavršenosti modela upravljanja koji ona primenjuje na Kosmetu.

Stefanović je potvrdio ono što je i predsednik Srbije Boris Tadić rekao da postoji ideja kako problem Kosova treba rešiti.

"Tačno je da imamo rešenje, ali ne bih previše ulazio u pojedinosti. Pitanje regionalnog predstavljanja može da se reši za 20 minuta. Mi smo inicirali i u dijalogu već predstavili brojne modalitete, ali Priština nijednu opciju nije prihvatila. Dijalog ne treba da bude poluga kojom će se Srbija izvlačiti iz ustavnog poretka, već postizanje kompromisa u vezi sa nerešenim pitanjima. Ali kompromis nije kada samo jedna strana čini ustupke i daje predloge", rekao je Stefanović.

On je dodao da se ne može odustati od poštovanja Rezolucije 1244, jer je ona deo međunarodnog prava i našeg ustavnog poretka. "Naš stav je jasan, ne možemo odustati od nje. Ako je Kosovo tražilo priznanje nezavisnosti na osnovu te rezolucije i sa njom išlo na međunarodni sud, čak je i stavilo u svoje pravne osnove, onda je nelogično zašto je ne prihvataju kao osnovu pregovora. Oni zapravo sada žele da je izbace iz igre da bi mogli da se predstave kao nezavisna država", istakao je Stefanović.

On je naveo da se na Prištinu može uticati da bude konstruktivnija u dijalogu samo kroz nastavak pregovora, kao i konstantne kontakte sa međunarodnim činiocima.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.