Odlučujuća nedelja na Kosovu pred formiranje vlade

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Feb.2020, 11:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlučujuća nedelja na Kosovu pred formiranje vlade

Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova tokom jučerašnjeg dana sa optimizmom su govorili o mogućnostima postizanja koalicionog sporazuma do ponedeljka, za kada je zakazana sednica kosovskog parlamenta na kojoj će biti glasanje o novoj vladi mandatara Aljbina Kurtija, piše današnja Koha ditore.

Predsednik parlamenta Glauk Konjufca, jedan od vodećih ljudi u PS, izrazio je u petak uverenje da će dva politička entiteta koji mesecima pregovaraju o sporazumu, tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << vikenda prevazići razlike.

"Razgovori traju. Još nema konačnog dogovora, ali ja sam optimista da će dogovor biti postignut i da niko neće uspeti da zaustavi formiranje Kurtijeve vlade koju građani Kosova toliko čekaju i za koju je većina glasala 6. oktobra", rekao je Konjufca.

Po njegovom mišljenju, "sve što treba da se uradi je da da se ostvari volja građana proizašla iz izbora".

"Taj glas je bio glas za promene, glas za buduću vladu Republike Kosovo i za Aljbina Kurtija, budućeg premijera", kazao je on.

PS i DSK su još pre izbora vodile predizborne pregovore o koaliciji i iako nije postignut dogovor, tokom izborne kampanje obećali su da će zajedno vladati u narednom mandatu.

Predsednik DSK Isa Mustafa održao je u petak sastanak sa najuticajnijim ljudima u stranci, u cilju finalizacije mogućnosti za dogovor sa PS.

Potpredsednik DSK, Ljutfi Haziri najavio je da će se u narednim danima učiniti sve da se prevaziđu razlike i da se na sednicu Skupštine u ponedeljak, 3. februara izađe sa predlogom Vlade kao rezultatom postignutog sporazuma.

Nagovestio je da će se lideri dveju stranaka, Aljbin Kurti i Isa Mustafa, sastati tokom vikenda, sa ciljem da prevaziđu jedinu prepreku koja postoji u pregovorima - zahtev DSK da dobije mesto predsednika Skupštine Kosova do 2021. godine, odnosno izbora novog predsednika Kosova, što je PS do sada odlučno odbijao.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Odlučujuća nedelja na Kosovu pred formiranje nove vlade

Izvor: B92, 01.Feb.2020

Priština -- Sednica kosovskog parlamenta na kojoj će biti glasanje o novoj vladi mandatara Aljbina Kurtija predstavlja centralni događaj na Kosovu sledeće nedelje...Pokret Samoopredeljenje (PS) i Demokratski savez Kosova (DSK) tokom jučerašnjeg dana sa optimizmom su govorili o mogućnostima postizanja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.