Odbor za KiM podržao Rezoluciju

Izvor: B92, 11.Jan.2013, 08:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbor za KiM podržao Rezoluciju

Beograd -- Skupštinski Odbor za KiM podržao Rezoluciju i predložio parlamentu da je na sutrašnjoj sednici usvoji. Opozicija kritikuje - tekst je neustavan i protivurečan.

Za taj predlog, od 12 prisutnih članova Odbora, glasalo je osmoro a četvoro je bilo uzdržano.

Predsednik Odbora Milovan Drecun je konstatovao da je i pored iznetih razlika Odobr predložio usvajanje Rezolucije. Vlada Srbije je pre dva dana skupštini poslala taj dokument, pošto je dobio podršku državnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vrha na zajedničkoj sednici vlade i predsednika Srbije.

Sednica republičkog parlamenta, na kojoj će se kao o jedinoj tački dnevnog reda raspravljati o rezoluciji, zakazana je za sutra u 11 sati.

Poslanici opozicije kritikovali su na sednici Odbora rezolucije o Kosovu, koji su ocenili kao neustavan, nejasan, protivrečan, neusklađen sa interesima Srba na Kosovu, i istakli da pokazuje nesaglasje Vlade i predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Član odbora iz DSS Slobodan Samardžić rekao je da se u tekstu rezolucije krši Ustav Srbije, jer se pominje "srpska zajednica na Kosovu" umesto "građani Srbije", što je kategorija koju Ustav jedino poznaje.

Samardžić je naveo i da je deo rezolucije u kojem se navodi da Srbija neće priznati Kosovo "prazna priča".

"Prazna priča je princip da se neće priznati nezavisno Kosovo. Zapad od Srbije ni ne traži formalno priznanje, nego da Kosovo preda Albancima u ruke", rekao je Samardžić.

Samardžić je ocenio da predloženi tekst rezolucije o Kosovu ukazuje na nesaglasje Vlade i predsednika Srbije Tomislava Nikolića i da je pokušaj postizanja kompromisa doveo do protivrečnosti teksta.

Član odbora iz Demokratske stranke Borislav Stefanović upitao je kako se rezolucija može pozivati na platformu, koja je tajna.

Stefanović je naveo da se u tekstu rezolucije nedovoljno pominju prava Srba na Kosovu i da bi to trebalo ispraviti i dodao da tekst rezolucije ukazuje na nesaglasje Vlade i Nikolića, koji je "prvo izašao sa jednim papirom", a zatim su njegovi predlozi preformulisani.

"Izbačen je deo u kojem se osuđuju Euleks i deo u kojem se konstatuje da je potrebno prekinuti dijalog", rekao je Stefanović.

Poslanik LDP-a Zoran Ostojić rekao je da je predložena rezolucija u kojoj su navedeni principi za pregovore sa Prištinom "truli kompromis" u vladajućoj koaliciji.

Ostojić je podsetio da je Skupština Srbije usvojila 11 rezolucija o Kosovu i upitao da li je Srbija posle tolikih rezolucija bliža rešenju kosovskog problema.

"Nismo bliže rešenju kosovskog problema zato što su sve rezolucije predstavljale jedinstvo oko pogrešne politike. Rezolucija i njeno obrazloženje su truli kompromis da bi se zakrpila rupa na kanti koja se zove vladajuća koalicija", rekao je Ostojić.

Ostojić je ponovio stav LDP-a da poslanici te stranke neće podržati rezoluciju.

Savetnik predsednika Srbije za spoljnu politiku Marko Đurić i predstavnik Vlade i ministar prosvete Žarko Obradović odbacili su navode opozicije o nesaglasju Vlade i Nikolića.

Đurić je rekao da je cilj rezolucije stvaranje zajednice srpskih autonomnih opština na Kosovu koja bi imala policijska i sudska ovlašćenja i da rezolucija utire put Vladi za dalje pregovore s Prištinom.

"Ciljevi rezolucije nisu na uštrb nijedne etničke zajednice na Kosovu", rekao je Đurić.

Obradović je rekao da su Nikolić i Vlada jedinstveni i da rezolucija utvrđuje jedinstvenu državnu politiku o Kosovu.

Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je da pitanje Kosova i rezolucije o Kosovu nije partijsko, već državno pitanje i da će sutra taj dokument, kada ga usvoji parlament, biti obavezujući za sve.

"Pitanje Kosova i rezolucije nije partijsko pitanje već državno, izražava jedinstvo predsednika države i vlade i utvrđuje državnu politiku. Kada ovaj dokument sutra bude usvojen biće obavezujući za sve, biće osnov državne politike i obavezu da ga sprovode imaće svi", rekao je Obradović na sednici Odbora za Kosovo i Metohiju.

Obradović je podsetio da je u Vladi Srbije rezolucija usvojena jednoglasno i naglasio da ona sadrži ustavna rešenja i opredeljenja vlade da ih zastupa, kao i kontinuitet politike prema Kosovu, s obzirom na činjenicu da je parlament i u ranijim godinama razmatrao pitanje Kosova i Metohije.

Predlog rezolucije se sastoji od šest tačaka i njom Narodna skupština utvrđuje osnovne principe za političke razgovore s predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini, ali i potvrđuje stav da Srbija, u skladu s međunarodnim pravom, Ustavom i voljom građana, ne priznaje i nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Predstavnici vladajuće koalicije su najavili podršku rezoluciji, Demokratska stranka i Demokratska stranka Srbije uslovile su podršku prihvatanjem amandmana koje će podneti, a Liberalnodemokratska partija se izjasnila će uskratiti podršku rezoluciji

Odbor Skupštine Srbije za ustavna pitanja zaključio je danas da je Predlog rezolucije o Kosovu u skladu sa Ustavom i pravnim poretkom Srbije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odbor za Kosovo o predlogu rezolucije

Izvor: Kurir, 11.Jan.2013

Vlada Srbije je juče u skupštinsku proceduru poslala taj dokument, koji je dobio podršku državnog vrha na zajedničkoj sednici vlade i predsednika Srbije..BEOGRAD - Dan uoči skupštinske rasprave o predloženoj rezoluciji o osnovnim principima za političke razgovore sa privremenim institucijama...

Nastavak na Kurir...

Dvosmislena rezolucija

Izvor: Danas, 11.Jan.2013

Predlog rezolucije o Kosovu, koji je Vlada Srbije dostavila parlamentu, u suštini predstavlja potvrdu linije koju su do sada sledili srpski pregovarači, a ceo pristup je negde između fikcije i stvarnosti, čime se obezbeđuje dvosmislenost, koju bi trebalo iskoristiti na najkonstruktivniji mogući...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.