Odbor za KiM: Opozicija kritikuje izveštaj Vlade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Feb.2012, 22:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbor za KiM: Opozicija kritikuje izveštaj Vlade

BEOGRAD -

Poslanici skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju danas su na sednici, na kojoj je ministar Goran Bogdanović ponovio da je održavanje referenduma na severu Kosova nepotrebno, a predstavnici opozicije podržali njegovo održavanje, razmotrili izveštaj Vlade Srbije o aktivnostima na stabilizaciji situacije u pokrajini u prethodna tri meseca.

Vlada Srbije traga za mirnim rešenjem svih problema na Kosovu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Metohiji i u narednom periodu nastaviće dijalog sa privremenim institucijama u Prištini, kako bi se stvorili bolji uslovi za život svih građana u pokrajini, navedeno je u Izveštaju o aktivnostima Vlade na KiM u periodu od 1. novembra 2011. do 31. januara 2012. godine.

U izveštaju, u koji je Tanjug imao uvid, navodi se da je Vlada uspela da ublaži postojeće tenzije i sačuva mir neophodan za opstanak građana Srbije na KiM, koji je, kako se navodi, jedan od najvažnijih segmenata politike aktuelne vlade.

Bogdanović: Sednica jedna od gorih

U raspravi o koja je trajala više od tri sata, članovi skupštinskog odbora iz redova opozicije kritikovali su izveštaj Vlade o situaciji na KiM, navodeći da ne odražava realnu sliku i podržali održavanje referenduma na severu pokrajine.

Na kraju sednice ostalo je sporno da li je bilo kvoruma za usvajanje izveštaje, jer je predsednik Odbora Ljubomir Kragović (SRS) završio sednicu pozivom poslanicima da ne glasaju za vladin izveštaj, iako prethodno nije proverio da li postoji kvorum za odlučivanje, kako je to tražio njegov zamenik Dejan Radenković (SPS).

Za predlog Kragovića glasalo je osam poslanika opozicije, jedan je bio uzdržan, dok su poslanici vladajuće većine napustili sednicu.

Odgovarajući na kritike opozicionih poslanika, ministar Bogdanović je rekao da je ova sednica "jedna od gorih do sada", i da je "pokazala sve ono čega se Srbi na Kosovu plaše, a to je nejedinstvo i paušalna ocena".

Prema njegovim rečima, nije izneta nijedna konkretna zamerka izveštaju, već se sednica koristila za ličnu i stranačku promociju, kao i za "blaćenje vlade i predsednika Srbije".

U raspravi su učestvovali uglavnom poslanici SRS, pa je tako Nemanja Šarović, čije je izlaganje trajalo gotovo jedan sat, ponovio i ranije iznete stranačke stavove da dogovori Beograda i Prištine krše Ustav Srbije.

Prema njegovim rečima, vlada tvrdi da je očuvala normalno funkcionisanje školstva i zdravstva, što je, kako je rekao, nevažno kosovskim Albancima, jer se suverenitet ni ne iskazuje na tim poljima.

Poslanik DSS Slobodan Samardžić kritikovao je plan predsednika Tadića od četiri tačke, smatrajući da referendum na Kosovu treba da se održi da se vidi da su Srbi sa severa protiv kosovskih institucija i svega što je vlada dogovorila sa Prištinom u Briselu.

Na ocenu Samardžića da sudbina Kosova zavisi od referenduma i barikada, Bogdanović je odgovorio da nije tako.

"Ako Kosovo stvarno zavisi od referenduma i barikada, onda i ne treba da bude deo Srbije. Srećom, nije tako", rekao je Bogdanović.

Poslanik SNS Božidar Pelević je kritikovao dogovore postignute u dijalogu, jer su, kako smatra, oni štetni po Srbe, a korisni za Albance.

I poslanik DS koji je sa Kosova, Dragiša Đoković, smatra da referendum treba da bude održan.

Bogdanović: Referendum ne donosi ništa dobro

Ministar Bogdanović je ranije na skupštinskom odboru rekao da referendum ne donosi ništa dobro za Srbiju i da se Vlada Srbije dobro nosila sa krizom na Kosovu i Metohiji, pogotovu na severu, odnosno da je sve vreme težila da rešenja koja pronalazi daju šansu miru.

On je podvukao da niko nema nameru da kažnjava Srbe sa severa Kosova zbog toga što traže referendum i naglasio da bez podrške države nema opstanka Srbima na Kosovu.

Ministar je na sednici Odbora za KiM, istakao da stanje u pokrajini ostaje krajnje složeno i u svoje, ali i u ime vlade Srbije, osudio nasilje sa koje god koje strane dolazilo, uz ocenu da je neophodno da Vlada Srbije sarađuje sa predstavnicima međunarodnih misija u pokrajini.

"Vlada čini sve da se stanje na terenu reši, da se da šansa miru na terenu. Vlada u okviru svojih nadležnosti i trenutnih mogućnosti radi na tome kako bi se postojeći problemi rešili i obezbedio opstanak Srba na Kosovu", istakao je Bogdanović i dodao da je pristup Vlade "krajnje konstruktivan".

Bogdanović je ponovio poziv Euleksu i Kforu da se ponašanju statusno neutralno, ne svrstavaju ni na jednu stranu i da delovanjem doprinose stabilizaciji situacije.

Bogdanović je rekao i da nije postignut dogovor osiguravajućih kuća iz centralne Srbije i sa Kosova, o ukidanju naplate osiguranja za vozila na administrativnim prelazima i najavio da će ti razgovori biti nastavljeni, i da građani sa punim pravom negoduju zbog tog nerešeno problema.

"To pitanje mora što pre da se reši, ali to ne zavisi od nas, već od druge strane", zaključio je Bogdanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.