Odbor traži novi plan za Kosmet

Izvor: RTS, 02.Nov.2011, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbor traži novi plan za Kosmet

Skupštinski odbor za Kosovo i Metohiju zatražio je da Vlada predloži parlamentu novi akt sa merama i planom aktivnosti za stabilizaciju situacije na severu Kosova o kojem bi poslanici glasali. Borislav Stefanović ponovio da Srbija neće priznati Kosovo i da nije u toku nikakvo "puzajuće" priznanje Pokrajine.

Odbor Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju zatražio je da Vlada predloži obavezujući akt o >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << situaciji u južnoj Pokrajini o kojem bi se poslanici izjašnjavali.

Na sednici tog odbora, šef beogradskog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović odbacio je navode opozicije da su razgovori koji su vođeni sa Prištinom doveli do priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosmeta.

Stefanović je još jednom naglasio da Srbija neće priznati Kosovo i da nije u toku nikakvo "puzajuće" priznanje Pokrajine.

"Zadatak pred nama je dogovor o Brnjaku i Jarinju. Postoji puno opcija i rešenje je vrlo blizu", rekao je Stefanović. On je naglasio da rešenje neće biti idealno.

Obrazlažući izveštaj, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović rekao je da on  sadrži podatke "koji su bili dostupni Vladi, koje je dobila od lokalne samouprave".

Bogdanović je naglasio, povodom tvrdnje pojedinaca da je "Vlada nešto sakrila", da ni ovog puta neće govoriti o tome ko je izazvao "sukob na administrativnom prelazu Jarinje" 27. septembra.

"Odgovorno tvrdim da smo i u ovom izveštaju koristili podatke koji su nam bili dostupni, koje smo dobili od lokalne samouporave. Naša brza reakcija i u dogovoru sa Kforom uspeli smo smanjimo tenzije koje su pretile da eskaliraju u mnogo veće sukobe", rekao je Bogdanović.

Bogdanović je naveo da mu nije poznato šta je rečeno na skupštinskom Odboru za bezbednost, jer nije bio na toj sednici.

Vlada Srbije je u nedavno objavljenom izveštaju o stanju na severu Kosova i Metohije navela da je 27. septembra Kfor zapucao na Srbe koji su bili na barikadama na Jarinju.

Predsednik SPO-a Vuk Drašković rekao je, pozivajući se na podatke iznete na Odboru za bezbednost, da su vojnici Kfora pucali tek kada su bili napadnuti. Taj izveštaj proglašen je tajnim i nije dostupan javnosti.

Zahtevi opozicije

Poslanik DS-a Dragiša Đoković rekao je da Srbi sa severa Kosova znaju da nema idealnih rešenja koja će u potpunosti ići u korist srpskim interesima, ali da se traže najbolja moguća.

Poslanik SNS-a Borislav Pelević rekao je da ta stranka traži da Vlada u potpunosti podrži Srbe koji ne žele da koriste registarske tablice Kosova koje nisu statusno neutralne.

Naprednjaci traže i da Vlada podrži institucije Srbije na severu Kosova, kao i da ih pomaže. 

Pored navedenog, Pelević je rekao da SNS podržava predlog DSS-a da se na Jarinje i Brnjak postave činovnici Unmika, kao i da se izbori na parlamentarnom, pokrajinskom i lokalnom nivou održe na celoj teritoriji Kosova.

Poslanik DSS-a Slobodan Samardžić poručio je Stefanoviću da je pregovarački tim vezan rokom i da žuri da završi posao kako bi zemlja 9. decembra dobila kandidaturu i da su zato sva rešenja nedovršena i idu u korist priznanja nezavisnog Kosova.

Prema njegovom mišljenju još ima dovoljno vremena da se takav pregovarački tok zaustavi. "Kada dobijemo kandidaturu 9. decembra više nećete imati mogućnost da kažete sad je dosta. Odreći ćete se Kosova i Metohije i dati povoda drugim vranama i svrakama oko ove države da traže deo teritorije", rekao je Samardžić.

Poslanik te stranke Vladimir Milentijević kaže da je Srbija priznala lične karte, registarske tablice Kosova, da je dala matične knjige kosovskim vlastima i prihvatila kosovske carinike.

Poslanik Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović rekao je da Vlada obmanjuje građane i poslanike i da nijedan sporazum ne odražava nacionalne interese Srbije.

Sednica Odbora je juče prekinuta, jer predstavnici Vlade nisu došli da obrazlože izveštaj o aktivnostima na Kosovu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.