Odbačen predlog rezolucije Samoopredeljenja o dijalogu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jul.2020, 13:27

Odbačen predlog rezolucije Samoopredeljenja o dijalogu

Poslanici kosovske skupštine su sa 60 glasova protiv i 31 za, odbacili predlog rezolucije Samoopredeljenja u četiri tačke o dijalogu sa Beogradom, prenosi Koha.

Poslanik DSK Faton Bisljimi je izjavio da su oni pristalice svake inicijative koju preduzima Skupština, a da je u skladu je sa zakonima.

"Poslanici Samoopredeljenja vrlo jasno odstupaju u tom pogledu", kazao je on, prenosi Kosovo onlajn.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Nacrt rezolucije o dijalogu, koji sadrži četiri tačke, u kosovskoj skupštini je predstavio šef poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje Redžep Seljimi, piše Koha ditore.

U prvoj tački, kako je naveo, kosovska skupština ponavlja da je unitarni karakter Kosova neprikosnoven.

U tački dva navode da je tema razmene teritorija koja je pominjana tokom dijaloga u suprotnosti sa ustavnom obavezom da se održi integritet i suverenitet Kosova, pa kosovska skupština zahteva od nadležnih institucija da o toj temi u dijalogu između Beograda i Prištine, ni pod kojim uslovima i ni u kom obliku, ne mogu biti pitanja vezana za suverenitet ili teritorijalni integritet, ili usmerena na stvaranje treće administrativne vlasti.

U tački tri predlažu da pre svakog sastanka u okviru dijaloga kosovska skupština mora da odobri platformu, koja će uključivati osnovna načela na kojima će se on odvijati i za koje će se glasati sa dve trećine poslanika, preneo je Kosovo onlajn.

U četvrtoj tački se kaže da kosovska skupština zahteva otvaranje puta za slobodan i demokratski izborni proces iz koga bi nastala legitimna vlada i koja bi imala legitimitet predstavljanja u dijalogu sa Beogradom, rekao je Seljimi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Priština: Skupština nije usvojila dokument o dijalogu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jul.2020

Današnje zasedanje kosovske skupštine završeno je bez bilo kakvog odobrenog dokumenta u vezi sa dijalogom između Beograda i Prištine, a Demokratska partija Kosova u međuvremenu je povukla svoj Nacrt rezolucije..."Razlog je bio sastanak u Vašingtonu. Taj sastanak je otkazan i nije ponovo zakazan....

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.