Odalović: U Štavlju nema tela nestalih, Priština da sarađuje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Maj.2022, 16:19

Odalović: U Štavlju nema tela nestalih, Priština da sarađuje

Na lokaciji rudnika Štavalj kod Sjenice nisu pronađena tela nestalih u sukobima na Kosovu i Metohiji, saopštio je danas predsednik srpske komisije za nestala lica Veljko Odalović.

"13 punih radnih dana je rađeno, preko 7.000 kubnih metara rastresitog materijala je pretraženo, definitivno možemo da kažemo da na ovoj lokaciji nisu pronađeni posmrtni ostaci. Danas počinju radovi na vraćanje u prvobitno stanje, i idemo ka novim zadacima", rekao je on novinarima na toj lokaciji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Naglasio je da je rađeno na osnovu informacije prištinske delegacije i nalogu srpskog tužilaštva za ratne zločine, a uz prisustvo organizacija koje su aktivno uključene i uz eksperte iz Prištine.

"Želeli smo da na krajnje transparentan način damo odgovor u vezi sa zahtevom Prištine", rekao je Odalović i dodao da su bili prisutni i predstavnici udruženja porodica nestalih kosovskih Albanaca i Srba.

Odalović je naglasio da srpska strana proverava sve prijavljene lokacije bez obzira na izvor i pouzdanost informacije, jer nemamo pravo da se ne proveri svaka informacija.

"U Srbiji nema nijednog organa ni pojedinca koji je na bilo koji način opstruirao bilo koji zahtev. Nemamo nijedno ograničenje ni smetnju da proveravamo", rekao je on.

Podsetio je da su u središnjem delu Srbije do sada pet lokacija pronađena tela kosovskih Albanaca

"Radi se o izmeštenim grobnicama u Batajnici, Petrovom selu i PerućCu, Rudnica i Križevaru. 917 tela je pronađeno, identifikovano i predato porodicama. A pretraženo je više desetina lokacija u okolina Medveđe, Raške i Novog Pazara. Nema ograničenja kada je u pitanju potraga za nestalima u središnjem delu Srbije, nastavićemo krajnje odgovorno da radimo", kazao je Odalović.

Kazao je, međutim, da se očekuje da i prištinska strana postupa identično.

"Imamo naše zahteve koji su godinama u opticaju. Predati su Prištini, a do sada nismo dobili informacija ni da li će ni kada će biti proverene", rekao je on.

On je pozvao prištinsku stranu da odgovorno postupa sa srpskim zahtevima, jer smatra da nema razlike među žrtavama, te da i albanske i srpske porodice imaju isto pravo da znaju šta se desilo sa najmilijima.

"Insistiramo da se proces intenzivira i na prostoru Kosova i Metohije", rekao je Odalović i dodao da je Prištini predato preko 2,4 hiljade dokumenata o potencijalnim lokacijama.

Najveći deo do sada pronađenih posmrtnih ostataka je zahvaljujući podacima koje smo mi podelili sa Prištinom, rekao je Odalović.

Dodao je da je mehanizam zajedničke radne grupe do sada rešio oko 1.825 slucajeva, od čega je 1527 tela kosovskih Albanaca, a ostalo su srbi.

"1.620 lica koje danas još tražimo su pođednak prioritet za nas. Tražimo da se prema svakom postupa isto", rekao je Odalovoć i poručio da su poslednjih godinu problemi na strani Prištine, jer, kaže, ne postupa po zahtevima srpske strane i podsetio je da je reč o stvarima koje nisu za čekanje.

Štavalj je naveo kao primer transparentnog rada, sa jednom primarno prijavljenom i drugom potencijalnom lokacijom, i više iskopanih kontrolnih tranšeja.

Odalović je pozvao sve koji su za vreme sukoba na KiM bili tamo da otvore arhive, uključujući NATO, KFOR i OEBS.

"Našu dokumetaciju stavljamo na uvid. Priština nije dala do sada nijedan dokument", rekao je on.

Podsetio je da je na osnovu dokumentacije i skica Beograda na sedam lokacija u okolini severnog dela Kosovske Mitrovice pronađeno sedam tela kosovskih Albanaca.

"Neke stvari su se pomerile po pitanju mrtvačnice u Prištini. Tu ekspertski timovi rade na njenoj reviziji. U njoj je oko 380 tela ili delova tela, ne znamo kome pripadaju, a sumnjamo u veliki broj pogrešnih identifikacija u vreme 1999. godine", rekao je Odalović.

Podsetio je da su tada ad hoc timovi Haškog tribunala prekopali KiM, tražeći dokaze za već podignute optužnice.

"Tada je 2.000 tela klasično identifikovano i predato porodicama. Ima osnova da sumnjamo u neke od tih identifikacija. To je revizija. Proces koji počinje da daje rezultate", rekao je Odalović.

Šefica zajedničke Radne grupe i koordinatorka za Zapadni Balkan iz Međunarodnog crvenog krsta Martina Fava zahvalila je na zajedničkom radu forenzičara i istakla da je saradnja ključ za dostizanje rezultata.

"Svi smo ovde zbog porodica nestalih. Važno je obezbediti odgovore. Mnogo je vremena prošlo moramo požuriti sa odgovorima", rekla je ona i podsetila na pravnu obavezu Beograda i Prištine da pronađu odgovore i daju ih porodicama.

Dodala je da će Crveni krst nastaviti da pruža podršku.

"Mi kroz svoj rad pokušavamo da obezbedimo informacije kroz arhive svih međunarodnih organizacija, i radimo na obezbeđivanju satelitskih snimaka. Naši istražitelji prikupljaju informacije, iz svih arhiva. Daju preporuke obema delatacijama i Prištini i Beogradu, kako nastaviti sa radom", rekla je Fava.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Komisija za nestale: Nedostaje saradnja Srbije u otkrivanju tela nestalih

Izvor: Danas, 25.Maj.2022

Komisija Vlade Kosova za nestala lica saopštila je danas da je srpska komisija za nestale obustavila radove kod rudnika Štavalja u blizini Sijenice i da nije odgovorila na zahteve da pruži sve potrebne informacije o toj lokaciji.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.