Od petka bez srpskih tablica

Izvor: RTS, 30.Maj.2012, 21:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od petka bez srpskih tablica

Priština najavljuje da će od 1. juna biti zabranjena upotreba vozila sa starim registarskim tablicama MUP-a Srbije, čija početna slova označavaju imena kosovskih gradova. To je još jedna u nizu jednostranih i nelegalnih aktivnosti Prištine, kaže Borislav Stefanović.

Od prvog juna, žiteljima Kosova i Metohije biće zabranjena upotreba vozila sa starim registarskim tablicama MUP-a Srbije, čija početna slova označavaju imena kosovskih gradova.

Iz Prištine poručuju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da će svako ko ne bude preregistrovao vozilo na kosovske tablice biti kažnjen, a vozilo oduzeto.

Šef beogradskog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović kaže da su nadležni organi u stalnom kontaktu sa međunaordnom zajednicom u pokušaju da se spreči da Priština zloupotrebi briselski dogovor i počne oduzimanje vozila koja nemaju kosovske tablice.

Kosovske vlasti su po postizanju dogovora sa Beogradom o slobodi kretanja u novembru prošle godine, donele uredbu o obaveznoj preregistraciji vozila sa tablicama kosovskih gradova koje izdaje MUP Srbije.

Zamenik kosovskog ministra policije Saša Rašić naveo je da je do sada, zaključno sa aprilom registrovano 7.778 vozila na nove KS i RKS tablice.

Borislav Stefanović kaže da je odluka još jedna u nizu jednostranih i nelegalnih aktivnosti Prištine i da preregistracija vozila ni na koji način nije posledica dogovora u Briselu.

Šef pregovaračkog tima Beograda navodi da je posle formiranja nove vlade neophodno preduzeti adekvatne mere koje će omogućiti građanima da i dalje koriste srpske tablice.

"Nastavićemo da izdajemo srpska dokumenta kao i do sada i da na taj način predupredimo bili kakvo nasilje i otimanje od strane privremenih institucija u Prištini", rekao je Stefanović.

Dva dana pred istek roka za preregistraciju na ulicama srpskih sredina na Kosovu još se mogu videti stare tablice koje je izdao MUP Srbije.

Kosovski Srbi uglavnom imaju dva para tablica, što im duplira troškove registracije. Poseduju nove tablice sa nazivima kosovskih gradova koje izdaje MUP Srbije i KS ili RKS oznake koje izdaje kosovska policija.

Oni koji imaju samo kosovske tablice i vlasnici putničkih vozila sa oznakama gradova u centralnoj Srbiji plaćaju prilikom prolaska administrativnih prelaza osiguravajuće takse u iznosu većem od 100 evra mesečno. Takse najviše pogađaju autoprevoznike.

"Nama bi odgovaralo da ta taksa bude razumna, a ne ovako da se za jedno vozilo da preko tri hiljade evra. To nema nigde u svetu", kaže autoprevoznik Bogoljub Marinković. 

Srbi na Kosovu su u obavezi i da zamene vozačke dozvole koje im je izdao MUP Srbije. Za tu promenu roka još nema, iako je prvobitno bio istaknut prvi jun ove godine.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.