Obradović: Očekujem dogovor sa Srbima sa Kosova

Izvor: Kurir, 10.Maj.2013, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradović: Očekujem dogovor sa Srbima sa Kosova

Srbija čini ono što je u granicama njenih mogućnosti da se reše trenutne tenzije i da se otvori perspektiva svim građanima, naveo je ministar prosvete

BEOGRAD - Ministar prosvete i nauke i zamenik predsednika SPS Žarko Obradović izjavio je da očekuje dogovor sa Srbima sa Kosova o primeni briselskog sporazuma i da sudbina Vlade Srbije ne zavisi od datuma za EU.

"Srbija čini ono što je u granicama njenih mogućnosti da se reše trenutne tenzije i da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << otvori perspektiva svim građanima", rekao je Obradović.

Na pitanje otvara li se prostor za dalja zaoštravanja, pa čak i neki vid sankcija Beograda prema severu Kosova, Obradović je odgovorio da je vreme sankcija prošlost i da treba tražiti načine da se nađe rešenje prihvatljivo za sve ili bar za većinu.

"Znam da premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić imaju iskrene želje da se pomogne i da se pronađe dogovor. Imamo, nažalost, puno iskustava iz prošlosti kada smo dobre planove odbacivali, pa smo naknadno morali da prihvatamo lošija rešenja", rekao je Obradović.

On je podsetio da je vlada predlagala čak i referendum uz uslov da se njegov rezultat prihvati, ako većina podrži sporazum, ali ni to nije bilo prihvatljivo za Srbe sa severa KIM.

"Onda se postavlja objektivno pitanje šta je za njih prihvatljivo, a da je istovremeno dobro i za celu Srbiju? Jer, treba voditi računa i o budućnosti svih naših gradjana, uključujući i Srbe južno od Ibra", kazao je Obradović.

On smatra da je dobro što se Vučić uključio u pregovore, jer je time svima pokazao da u vladi postoji apsolutno jedinstvo.

"Od početka se zna da SNS ima najviše poslanika i ministara i zato je logično da postoji njihov interes da daju ton u državnim aktivnostima. Inače, i pored svakakvih naslova i medijskih spekulacija, izmedju Dačića i Vučića nema tenzija i nadgornjavanja, niti ima nesaglasnosti oko državnih i nacionalnih pitanja", rekao je Obradović.

On je kazao da ne bi voleo da ostanemo bez datuma o početku pregovora sa EU i u tom slučaju morali bi svi u vladi da sednu i otvoreno razgovaraju o posledicama.

"Ali, mislim da smo na evropskom putu do sada uradili sve što je u našoj moći i da će to Brisel umeti da ceni",dodao je Obradović.

On smatra da rekonstrukcija vlade u ovom momentu nije tema, jer su u fokusu primena briselskog sporazuma, evrointegracije i razvoj ekonomije.

"Ako bude dogovora na nivou koalicije da se rekonstrukcija sprovede, onda sve treba obaviti veoma brzo, jer bi se u suprotnom narušio kredibilitet i vlade i ministara", dodao je Obradović.

On je ponovio da je vlada čvrsta u nameri da ne bude povećanja školarina na fakultetima, jer nema nijednog racionalnog razloga za to.

" Ako neki fakulteti imaju probleme u vezi sa troškovima za nabavku opreme, onda treba da se obrate Ministarstvu. Teret ekonomske krize ne treba prevaljivati na ledja studenata", rekao je Obradović.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.