Obeleženo 100. godina Pećke gimnazije – rasadnik znamenitih

Izvor: BKTV News, 09.Dec.2013, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeleženo 100. godina Pećke gimnazije – rasadnik znamenitih

 

U prepunoj sali Ruskog doma u Beogradu, zavičajni klub “Pećanci” na čelu sa predsednikom Slavišom Vukosavljevićem, obeležio je stogodišnjicu od osnivanja Pećke gimnazije. Ova obrazovna ustanova najstarija je ove vrste na Kosovu i Metohiji, kojoj je kralj Nikola Petrović udario temelje još novembra 1913. godine.
Za sto godina postojanja, ova ugledna škola iznedrila je više od tri stotine lekara, pisaca, profesora univerziteta, akademika… Mitar Pešikan, Radovan >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Zogović, Sveto Ivanović, Todor Živaljević… samo su deo tog bisernog niza Pećke gimnazije. Zgrada u kojoj su hiljade učenika završili ovu školu u Peći, od 1999. godine nedostupna je srpskim učenicima i profesorima i od tada za nju traje najteži period u radu.
Predsednik gosdpodin Slaviša Vukosavljević u ime zavičajnog kluba Pećanaca istako je da su oni kao pećanci veoma ponosni na sve ono što je gimnazija dala, na sve ono što je Peć pružila, na sav doprinos srbiji koju je Peć dala i koju će davatii dalje. Mi smo svedoci vremena gde smo doživeli dosta teških vremena i veoma tešku sudbinu srpskog naroda, ali to nam ne daje za pravo da zaboravimo ono što smo i što treba da radimo i što treba da bude cilj da učimo našu decu i naše potomke.

Povodom jubileja izdata je monografija o gimnaziji, a utiske o školskim danima preneli su i neki od bivših učenika, među kojima je i narodni poslanik Dragomir J. Karić. Predsedik kluba “Pećanci” je u ime udruženja izrazio posebnu čast što se Karić nalazi među đacima ove gimnazije, koji je, kako je podsetio prisutne, od pre neki dan imenovan za počasnog konzula Republike Belorusije.

Dragomir J. Karić u okviru svog govara istako je važnost značaj srbstva u zemljama biveg sovjetskog saveza. Govoreći srpski osetite da ste poštovani, zaslužni jer potičete iz duhovne sredine koja je uvek stvarala velikane. Mnogo je vazno da nikada ne zaboravimo da smo rodjeni ispod Prokletija, u pitomoj Metohiji, gde teče naša Bistrica. Želim da gledate optimistički na sve ovo što se dešava, koliko god da je teško uvek postoji alternativa. Verujem da će doći takve promene da ćemo mi često posećivati naše kosovsko – metohijske svetinje.

Jubilej nije prošao bez podsećanja na tužan dan u istoriji pećke gimnazije kada je 1998. godine zbog entičke netrpeljivosti ubijeno 6 srpskih učenika. Prisutne je pozdravio i Ministar prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja Tomislav Jovanović, a istoričar Radoš Ljušić udruženju je poklonio je knjigu Milana Ivanovića “Metohija”.







 
Tweet
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.