Obeležene Zadušnice na Kosmetu

Izvor: RTS, 05.Nov.2011, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležene Zadušnice na Kosmetu

Srbi na Kosmetu, uz pratnju KPS-a obišli na Zadušnice grobove svojih bližnjih. Pravoslavna groblja su i dalje zapuštena, spomenici porušeni ili oskrnavljeni.

Povodom Zadušnica Srbi na Kosovu obišli grobove svojih bližnjih svuda gde su mogli. Pravoslavna groblja su i dalje zapuštena, spomenici porušeni ili oskrnavljeni. U Prištini su povodom zadušnica raseljeni poklonili deset ikona pravoslavnoj crkvi Sveti Nikola, delimično obnovljenoj posle martovskog nasilja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 2004. godine.

Na pravoslavnom groblju u Prištini, jednom od najvećih na Kosovu, porušeni su i oskrnavljeni grobovi. Delovi groblja zarasli su u korov. Oni koji prvi put dolaze nakon sukoba pre 12 godina nisu mogli da se snađu, a neki su se latili čišćenja.

I Srbi iz severne Kosovske Mitrovice jutros su posetili pravoslavno groblje koje se nalazi u južnom delu grada. Oko 300 Srba je do groblja u južnoj Mitrovici, na kome je oko 90 odsto nadgrobnih spomenika porušeno, stiglo autobusima u pratnji Kosovske policijske službe.

Prisutni Srbi su novinarima rekli da su Zadušnice jedina prilika kada uz pratnju policije bezbedno mogu posetiti grobove svojih preminulih rođaka i prijatelja.

"Kad sam prvi put došao bilo mi je jako teško. I sada je tako, ali moramo da nastavimo da se borimo za opstanak, barem da sačuvamo ove grobove. Ovo je žalosno, ovoliko oskrnavljenih grobova. Ovako nešto ne verujem da iko na svetu može da uradi, tragedija za nas koji smo ostali ovde", rekao je Zoran Zamfirović.

Danica Filipović dolazi uvek na zadušnice, iako je, kako kaže, svaki put jednako teško, s obzirom da većinu Srba dočekaju porušeni spomenici njihovih najmilijih koji su ovde sahranjeni.

"Nije lako kad dođem i vidim da je sve porušeno. Uglavnom dolazim sama, deca dođu ponekad, jer im je jako teško", rekla je Danica.

Dragoslav Elezović ističe da više nema šta da se kaže, jer porušeni spomenici sve govore.

"Ne znam kakav je to narod, kako mogu da se plaše mrtvih, da barem njih ostave na miru ako nas proganjaju. Valjda će dati Bog da se i mi ovog oslobodimo i da jednom na miru dođemo ovde i posetimo grobove naših najmilijih. Teško mi je kad dođem, a svaki naredni put oštećenja su sve veća", rekao je Elezović.

Branko Grujić, koji je rodom iz Mitrovice, a živi u Kraljevu, doživeo je neprijatnost, kada mu je, dok je bio na groblju, neko sprejom na haubi automobile ispisao "UČK".

"Jutros sam došao pre policije i autobusa. Otišao sam na groblje, zadržao se oko 20 minuta i kad sam se vratio zatekao sam 'UČK' ispisano na haubi. Ovde nema sigurnosti, ovo je jako ružno, da dođeš da zapališ sveće, a doživiš svašta. Među prvima sam počeo da dolazim i nastaviću, bez obzira na sve", rekao je Grujić.

Regionalni portparol Kosovske policijske službe Besim Hoti izjavio je Tanjugu da je policijska stanica u južnom delu Mitrovice otvorila slučaj koji se karakteriše kao remećenje javnog reda i mira.

U južnom delu Kosovske Mitrovice na srpskom groblju uništeno je više od 500 spomenika i tamo se umrli Srbi ne sahranjuju od 1999. godine, dok u severnom delu grada na albanskom groblju nijedan spomenik nije oštećen.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.