Izvor: Blic, 18.Jul.2011, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena godišnjica zločina u Orahovcu

Parastosom na groblju Orlovača kod Beograda, gde je sahranjena većina žrtava, danas je obležena 13 godina od zločina u Orahovcu, kada su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova ubili 47 Srba i Roma.

Za taj zločin do danas nije podignuta nijedna optužnica, iako je on bio predmet istrage Haškog tribunala, Medjunarodnog suda pri UNMIK-u i od prošle godine Euleksa.

Parastosom u Crvki svetog Prokopija i polaganjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << cveća, članovi Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih, obeležli su godšnjicu zločina tokom koga je u logore odvedeno više od 100 ljudi, od kojih je ubijeno 47.

Tokom 2005. godine pronadjeni su posmrtni ostaci 40 žrtava - 28 kod Volujka a 12 kod Mališeva. Identifikovano ih je 36.

Na groblju Orlovača sahranjeni su posmrtni ostaci većine žrtava - 16 ubijenih iz sela Retimlje - 14 članova porodice Kostić i dva porodice Nikolić, osam stradalih iz Opteruše i po želji porodice, jedna žrtva iz Prištine.

Današnji dan se obeležava kao dan sećanja na žrtve albanskih zločina na području Orahovca jer se tada desio najveći napad u kome je petoro ljudi odmah ubijeno a 35 muškaraca oteto i nestalo, a svo srpsko stanovništvo iz Retimlja i Opteruše proterano.

Euleks je kako je ranije javljeno, krajem 2010. godine pokrenulo istragu i uhapsio dvojicu otmičara Albanaca iz sela Opteruša, a sudenje je u toku.

Oni su optuženi samo za proterivanje Srba iz Retimlja i Opteruše, ali za ubistva, odvodenje u logore i zlostavljanje, još nije podignuta nijedna optužnica.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.