Obeležen Vidovdan na Kosovu

Izvor: Studio B, 28.Jun.2015, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen Vidovdan na Kosovu

Parastosom na Gazimestanu i svetom vidovdanskom liturgijom u porti manastira Gračanica danas je na Kosovu obeležen Vidovdan.

Parastosom na Gazimestanu i svetom vidovdanskom liturgijom u porti manastira Gračanica danas je na Kosovu obeležen Vidovdan.

Parastos palim srpskim junacima u Kosovskom boju 1389. godine, kao i liturgiju pred nekoliko hiljada ljudi služio je patrijarh srpski Irinej uz sasluženje nekoliko episkopa SPC, preneli su lokalni mediji.

Nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << vidovdanske liturgije, koju je služio pred oko hiljadu vernika, poglavar Srpske pravoslavne crkve je porucio da su danas svi Srbi duhovno na Kosovu.

"Danas su oči, misao, osećanja svih Srba, ne samo u našem otačanstvu, već i Srba širom sveta, na svim kontinetima, sa nama duhovno ovde. Nema veće žrtve od žrtve svoga života i tela, a tom žrtvom žrtvovao se Knez Lazar i bezbroj kosovskih junaka, koji su ga pratili na Kosovo polje i prolili krv i njome zalili ovu svetu zemlju", rekao je patrijarh Irinej.

Kako je preneo Radio Gračanica, svi crkveni i politički predstavnici su iz porte manastira poručili da je jedinstvo ključ ostanka i opstanka srpskog naroda u svojoj južnoj pokrajini.

Oni su matici Srbiji poručili da je Kosovo i Metohija ikona srpskog naroda, da samo jedinstveno i hrabro mogu da ga sačuvaju i da nikada ne smeju od nje odustati.

I u Gračanicu i na Gazimestan došli su vernici iz različitih delova Srbije, Crne Gore Republike Srpske i dijaspore, a parastasom palim srpskim junacima završeno je obeležavanje Vidovdana.

Besedu na Gazimestanu održao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović koji je pozvao da svi krenu putem žrtvovanja za dobro, napredak, mir i ljubav bližnjima jer, kako je istakao, nema veće ljubavi od te.

Radović je u besedi povodom obeležavanja 626. godišnjice boja na Kosovu i stradanja Srba i kneza Lazara u bici protiv turske vojske na Kosovu polju, poručio da su se car Lazar i njegovi vitezovi žrtvovali za svoje bližnje, za pravdu i obraz, kao i za istinu "i večno carstvo božje".

"Neka je blagodarnost gospodu da ovo mesto bude ubudući putokaz, simbol poenima ne samo našim, već i našoj braći Albancima. Da hodimo svi tim putem, svetim putem, putem žrtvovanja za dobro i napredak za ljubav bližnjima svojim, jer nema veće ljubavi od te", rekao je Amfilohije.

Incidenata nije bilo, a skup su obezbeđivale jake snage policije Kosova.

Gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić istakao je da je veoma važno da se takvi dogadaji održe bez incidenata.

"Vidovdan je nešto što je duboko utkano u našim genima, to se ne tiče samo Srba, već cele hrišćanske Evrope", dodao je Kostić.

Nakon vidovdanske liturgije, za majke koje su rodile četvoro i više dece, eparhija Raško prizrenska dodelila je zlatni i srebrni orden "Majke devet Jugovića".

Ove godine dodeljena su 47 priznanja. Zlatni orden "Majke devet Jugovića" dobilo je pet žena koje imaju po petoro dece, dok su 42 odlikovane srebrnim ordenom.

Vidovdan se obeležava kao državni i verski praznik, a u spomen na Kosovsku bitku, koja se odigrala 28. juna 1389. godine, odnosno 15. juna po starom kalendaru na Gazimestanu i predstavlja sećanje na poginule u svim ratovima.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.