Obaveštajna služba: Tzv. Kosovo probalo da destabilizuje Iran

Izvor: B92, 19.Jun.2023, 23:51

Obaveštajna služba: Tzv. Kosovo probalo da destabilizuje Iran

Obaveštajne službe KSIR uverene su da su specijalne službe oko 20 zemalja učestvovale u organizaciji protesta u Islamskoj republici u jesen 2022. godine.

Ovo je izjavio direktor Obaveštajne službe KSIR Mohamad Kazemi, a među pomenutim zemljama je i tzv. Kosovo.

"Istraga koju je sprovela obaveštajna služba KSIR pokazala je da su u neredima učestvovale specijalne službe skoro 20 zemalja. Potrebno je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napomenuti da su učestvovale: SAD, Velika Britanija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Francuska, Nemačka, Kanada, Belgija, Austrija, Albanija, Australija, Island, Italija, takozvano Kosovo, Norveška, Bahrein, Novi Zeland i cionistički režim (Izrael)“, piše agencija "Tasnim".

Kazemi je podvukao da su se saradnici francuske ambasade premeštali po teritoriji Islamske Republike kako bi sakupili operativne iformacije o protestima i lokaciji iranskih snaga bezbednosti kako bi razmenili podatke sa specijalnim službama „još jedne evropske zemlje“.

Osim toga, navedene zemlje su, navodno, za prikupljanje informacija koristile građane Avganistana, Pakistana i Iraka, kao i građane različitih zemalja Zapada. Kazemi je istakao da je uhapšeno 40 ljudi iz jedne susedne zemlje, kao i jedan Nemac i osoba koja ima državljanstvo Francuske i Irske. Direktor Obaveštajne službe KSIR je ukazao i da su se predstavnici obaveštajne službe Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela povremeno sastajali na teritoriji neke arapske zemlje i razmatrali podršku protesta u Iranu.

Zvaničnici ovih država za sada nisu komentarisali optužbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.