(MAPA) OVAKO SU DRŽAVE ČLANICE SAVETA EVROPE GLASALE ZA PRIJEM TZV. KOSOVA: Samo jedna zemlja nije glasala, a evo koje zemlje su bile uzdržane

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Apr.2023, 16:17

(MAPA) OVAKO SU DRŽAVE ČLANICE SAVETA EVROPE GLASALE ZA PRIJEM TZV. KOSOVA: Samo jedna zemlja nije glasala, a evo koje zemlje su bile uzdržane

Zahtev Prištine za članstvo u Savetu Evrope podržalo na sednici u ponedeljak 33 od ukupno 46 država. Sedam zemalja bilo je protiv, pet uzdržano, dok je samo jedna nije glasala.

Da bi postala članica Saveta Evrope, Kosovu je bila potrebna dvotrećinska većina ili 31 glas. Dakle, Priština je imala dva glasa više nego što joj je bilo neophodno da bi ostvarila cilj.

"Za" ulazak tzv. Kosova u Savet Evrope glasale su:

Albanija, Severna Makedonija, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Crna Gora, Andora, Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Island, Irska, Italija, Letonija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malta, Velika Britanija, Monako, Holandija, Norveška, Poljska, Portugalija, Češka, San Marino, Slovenija, Švedska, Švajcarska i Turska.

"Protiv" su glasali:

Azerbejdžan, Gruzija, Mađarska, Kipar, Rumunija, Srbija i Španija.

Uzdržane su bile:

Bosna i Hercegovina, Grčka, Moldavija, Slovačka i Ukrajina.

Jedna zemlja nije glasala

Za članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope nije glasala jedino Jermenija.

Rusija i Belorusija, koje su do skoro bile člance ove organizacije, nisu učestvovale u glasanju jer su u martu isključene iz nje.

Nakon ovakvog glasanja, Savet ministara Saveta Evrope je odlučio da zahtev Prištine o članstvu u ovoj organizaciji preda Parlamentarnoj skupštini.

Zbog ovog glasanja u Savetu Evrope reagovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je najavio da će doći do "dubinskih i suštinskih promena u spoljnoj politici Srbije", ali da ne treba da sebi sečemo ruku i prekidamo odnose sa celim svetom.

- Treba da znamo da su nam Španija, Mađarska, Kipar, Azerbejdžan uvek ispred drugih. Mi nemamo koherentnu strategiju spoljne politike. Radićemo na tome sa elementima da u spoljnoj politici vodimo računa o bilateralnim odnosima, ne izlazimo iz granica recipročnosti - ako neko ne poštuje naš teritorijalni integritet zašto bismo mi poštovali njihov. Zašto bismo štitili nečiji teritorijalni integritet po svaku cenu ako su oni protiv našeg. To nisu tektonske, ali su dubinske i suštinske promene u politici i odgovoran odnos prema našoj zemlji - poručio je Vučić.

Dok je Dačić rekao da će se promeniti naš stav prema Ukrajini, ali i drugim zemljama.

- Jermenija nije učestvovala u glasanju. Mi imamo sa njima prijateljske odnose, oni znaju koliko problema ima i znaju šta znači teritorijalni integritet. Crna Gora mogla je bar malo da pokaže poštovanja prema našim problemima. Mi moramo da se ponašamo recipročno. Oni su podržali prijem tzv. Kosova i ja moram da budem potpuno otvoren i iskren, trebaće i njima nekada naš glas, a sigurno neće moći da računaju, kao i ovi što su bili uzdržani. Bosna i Hercegovina, zašto su glasali uzdržano?! To je pitanje i za Grčku i za Slovačku - kazao je ministar spoljnih poslova.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.