OSVANULI GRAFITI OVK NA DOMU KULTURE U BABINOM MOSTU: Vandali oštetili i dečije igralište, meštani uznemireni (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Okt.2019, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OSVANULI GRAFITI OVK NA DOMU KULTURE U BABINOM MOSTU: Vandali oštetili i dečije igralište, meštani uznemireni (FOTO)

Na zgradi koja služi za okupljanje žitelja u Babinom Mostu, nedaleko od Obilića, osvanuli su grafiti "UČK" (skraćenica za bivšu Oslobodilačku vojsku Kosova).

Oštećeno je i dečije igralište u sklopu tog objekta.

U dva navrata ispisano je i "Kosova" i "Kosovo", preneli su Srbi u tom etnički mešovitom selu.

Žitelj Babinog Mosta Rade Savić ispričao je da se to desilo u 10.15 i da je video dvojicu visokih muškaraca kako ispisuju grafite.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Slučaj je prijavljen policiji, a u blizini ovog objekta je Osnovna škola na srpskom jeziku "Milan Rakić".

U Babinom Mostu većinu stanovništva čine Srbi. Sa selima Grace, Prilužje, Plemetina, Janina Voda i Crkvena vodica, Babin Most čini kompaktan krug naselja između Kosovske Mitrovice i Prištine, u kojima su Srbi ostali da žive i nakon sukoba 1999. godine.

Povodom ispisivanja grafita reagovao je i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić koji je naveo da je to tužan pokazatelj "koliko su albanski ekstremisti ogrezli u mržnji i koliki ih ljudski i civilizacijski jaz odvaja od normalnih ljudi".

- Vandalizovanje doma kulture grafitima UČK pokazuje koliko su oni daleko od kulture i mogućnosti da žive u zajednici sa bilo kim ko ne deli njihove šovinističke i rasističke poglede na svet - rekao je Đurić.

Smatra da se ne možemo praviti da ovaj incident i mnogi drugi pre njega nemaju veze sa sveopštom radikalizacijom na Kosovu i Metohiji i političkim uspehom albanskih ekstremističkih snaga na poslednjim izborima.

- Upozoravam još jednom ekstremiste na Kosovu i Metohiji da se ne igraju sa bezbednošću naše dece i da ne prete Srbima, jer Srbija će umeti da zaštiti svoj narod od nasilja i proterivanja u svakom delu Kosova i Metohije - poručio je Đurić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.