OŠTRE PORUKE IZ BUDIMPEŠTE! Sijarto jasno poručio: Priština da NE povećava tenzije!

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jun.2023, 22:07

OŠTRE PORUKE IZ BUDIMPEŠTE! Sijarto jasno poručio: Priština da NE povećava tenzije!

Ministar spoljnih poslova Republike Mađarske poslao nedvosmislenu poruku lažnoj državi Kosovo.

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto poručio je danas, nakon sastanka Saveta ministara spoljnih poslova EU, da se Budimpešta zalaže za mirno rešenje krize na Kosovu, isitičući da je Mađarska jasno stavila do znanja kosovskim kolegama da bi trebalo da daju sve od sebe kako bi se razrešila situacija, a ne >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da povećavaju tenzije.

Sijarto je, na pitanje kako vidi situaciju na severu Kosova, rekao da je Mađarska bez sumnje za mirno rešenje, jer je direktan sused regionu Zapadnog Balkana, i veoma dobro zna značaj mira i stabilnosti u regionu, kao i razliku između mirne i veoma krhke situacije.

- Zato se nadamo mirnom razrešenju - naglasio je Sijarto.

Istakao je i da Mađarska ima važnu ulogu, kao garant stabilnosti, podsećajuću da njegova zemlja ima trupe u Kforu, ali i snažno podržava evropske integracije Srbije koje bi, uveren je, mnogo doprinele bezbednosi i stabilnosti regiona.

- Jasno smo stavili do znanja našim kosovskim kolegama da bi trebalo da daju sve od sebe kako bi se razrešila situacija, a ne da povećavaju tenzije. Zbog toga smo davno doneli odluku da dok god se ne reše ove rasprave, ne podržavamo Kosovo ni u jednoj međunarodnoj organizaciji, jer ne mislimo da bi kandidatura doprinela razrešenju ove veoma alarmantne situacije - ukazao je Sijarto.

Na pitane šta su druge zemlje rekla danas tokom sastanka, Sijarto nije želeo da govori, ali je poručio da je Mađarska zemlja koja najsnažnije podržava Srbiju.

- Ne bih da interpretiram ili iznosim njihove stavove, to će oni uraditi, ali smo mi definitno zemlja članica EU koja najsnažnije podržava Srbiju, iako moram da kažem da mnoge zemlje članice, na neki način, prepoznaju da su skorašnja događanja na Kosovu veoma upozoravajuća i da su napori kako bi se povratio mir zaista neophodni - naveo je on.

Ponovio je da je jutros, na molbu potpredsednika srpske vlade Siniše Malog, preneo poruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, mađarskom premijeru Viktoru Orbanu o odluci da se trojica kosovskih policajca puste iz pritvora, i da je ta odluka bazirana na molbi ili savetu Orbana, prošle sedmice tokom zajedničke sednice dve vlade na Paliću

- Smatramo ovu odluku predsednika Vučića jasnim dokazom dubokog prijateljstva dve nacije, i strateke saradnje dve zemlje - rekao je Sijarto.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.