OSMANI POSTAVILA USLOV ZA ZSO: Može da postoji samo kao nevladina organizacija

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Okt.2022, 19:33

OSMANI POSTAVILA USLOV ZA ZSO: "Može da postoji samo kao nevladina organizacija"

Zajednica srpskih opština ne može da ima izvršnja ovlašćenja, već može da postoji samo kao nevladina organizacija o čemu je kosovski Ustavni sud jasno zauzeo stav, izjavila je predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani

Ona je za Radio Slobodnu Evropu dodala i da ako neko želi da ujedini opštine oko određenih pitanja i registruje se kao nevladina organizacija to nije zabranjeno.

Odgovarajući na pitanje da li će ispuniti zahtev međunarodnih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << partnera koji takođe traže od Prištine da formira ZSO, Osmani je rekla da je njihov opšti princip da se sve potpisano u Briselu i sprovede, ali je dodala da je sporazum o ZSO poništio kosovski Ustavni sud pošto su 23 člana tog ustava prekršena onim što je dogovoreno u Briselu.

Ona je podsetila da Sud dozvoljava osnivanje udruženja koja nemaju izvršna ovlašćenja, već predstavljaju savez opština koje se okupljaju oko određenih pitanja i lobiraju za njih kod centralnih institucija.

Na pitanje zašto se onda ne formira ZSO, Osmani kaže da je to zato što same opštine ne pokreću takvu inicijativu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.