Izvor: JUGpress.com, 24.Nov.2019, 10:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS predstavio anketu o dobrobiti i bezbednosti žena na Kosovu

PRIŠTINA

Misija OEBS-a na Kosovu objavila je izveštaj o dobrobiti i bezbednosti žena na Kosovu, koja pruža detaljne podatke o obrascima nasilja nad ženama, stavovima prema rodnim ulogama i uticaju koji nasilje ima na živote zena koje su predmet nasilja.

Anketa pokazuje da gotovo dve-trećina zena na Kosovu smatra da je nasilje nad ženama i devojčicama uobičajeno u njihovim zajednicama, dok vise od četvrtine smatra da je nasilje veoma često.

„Nasilje nad >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << ženama je oblik rodno zasnovanog nasilja koji sprečava mnoge žene da u potpunosti učestvuju u političkom, ekonomskom i javnom životu u društvu. Ovo je jedno od najrasprostranjenijih kršenja ljudskih prava- koje obuhvata sve generacije i zajednice na Kosovu i u svetu“, rekao je šef Misije OEBS-a na Kosovu, Jan Bratathu.

„Mnogi statistički podaci navedeni u Anketi, trebalo bi da budu poziv na delovanje svih nas. Najveća odgovornost je na relevantnim institucijama, međutim, ona se takođe odnosi i na svakog pojedinca- kako na muškarce tako i žene- i aktivnu ulogu u prevenciji svih oblika rodno zasnovanog nasilja“ rekao je Braathu.

Anketa ima za cilj da podigne svest o specifičnim izazovima sa kojima se susreću žene i devojčice, i zagovara sveobuhvatnije politike u prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama. Rezultati pružaju dokaze kao osnov odlučivanje koje se bazira na informisanosti, koje će doprineti smanjenju nasilja nad ženama na Kosovu i dovesti do poboljšanja usluga.

Preporuke se odnose na donošenje zakonodavstva zasnovanog na rodnoj ravnopravnosti i njegovoj primeni, poboljšanje više-agencijske saradnje i odgovarajuće obuke, poboljšanje specijalizovanih usluga i podršku ženama, te obrazovanje, bolju informisanost i podizanje svesti. Izveštaj takođe preporučuje uklanjanje jezika diskriminacije i stereotipa u školskim udžbenicima.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.