OEBS pozdravlja obustavljanje radova u zoni manastira Dečani

Izvor: N1 televizija, 27.Maj.2018, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS pozdravlja obustavljanje radova u zoni manastira Dečani

Zahvaljujući nizu međunarodnih inicijativa, kosovske vlasti su prestale sa nezakonitim radovima na putu u zaštićenoj zoni manastira Dečani i teška mašinerija je navodno povučena, objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Nadamo se da će kosovske institucije ubuduće poštovati svoje zakonodavstvo i međunarodne obaveze, navodi SPC izražavajući zahvalnost svim ljudima dobre volje koji su pokazali solidarnost u cilju zaštite manastira Visoki Dečani i prelepe >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << prirode koja ga okružuje.

Vest o zaustavljanju radova potvrdio je OEBS, na šta se i Eparhija takođe pozvala.

OEBS je pozdravio zaustavljanje radova i potvrdio da se radi o nezakonitim radovima a unutar Specijalne zaštićene zone.

"Pratimo sa zabrinutošću ono što izgleda da su nezakoniti radovi na putu, koji se od juče odvijaju unutar Specijalne zaštićene zone (SPZ) manastira Visoki Dečani. Pozdravljamo odluku od danas popodne da se zaustave radovi unutar SPZ-a. Misija OEBS-a za nadgledanje potvrđuje da su putni radovi zaustavljeni i da je iz SPZ-a uklonjena teška mehanizacija. Podsećamo da se za bilo koje radove na putu unutar SPZ-a mora dogovoriti preko Veća za implementaciju i monitoring. Pozivamo sve zainteresovane strane da traže uzajamno prihvatljivo rešenje u skladu sa kosovskim zakonom i međunarodnim obavezama", naveo je OEBS u saopštenju koje prenosi portal Kossev.

Kosovsko ministarstvo infrastrukture započelo je radove na izgradnji puta Dečani-Plav u okviru zaštićene zone manastira Visoki Dečani koji se nalazi pod UNESCO zaštitom, a koji su u suprotnosti sa Zakonom o zaštićenim zonama, javnost je obavestila Eparhija raško-prizrenska.

Dečanska opština i ministar infrastrukture tvrde, međutim, da se raščišćava "planinski put usled erozije", a da je kompanija koja izvodi radove zapravo "uklanjala odron" koji se dogodio "usled izgradnje hidrocentrale u zaštićenoj zoni" za čiju izgradnju je prethodno navodno dobijena saglasnost manastira.

Gradonačelnik Dečana, Baškim Ramosaj, tvrdi sledeće: "Ja sam garantovao i kompanija je garantovala i građani Dečana garantuju da neće biti ulaska u ovu zaštićenu zonu bez prethodne dozvole".

Ministar Palj Ljekaj tvrdi da se radovi sprovode bez narušavanja zaštićene zone – 5 kilometara dalje od manastira Visoki Dečani. I Ljekaj takođe navodi da se radi o radovima usled erozije na postojećem planinskom putu i da su morali da to "raščiste".

S druge strane, na fotografijama koje je objavila eparhija, vidi se tabla na kojoj piše da se izgrađuje put, a eparhija tvrdi da je ona postavljena 400 metara od manastira, dok se na video snimku vidi bager koji proširuje makadamski put.

Srpska lista osudila je u subotu gradnju unutar zaštićene zone oko srednjovekovnog pravoslavnog manastira Visokih Dečana i ocenila da se tom gradnjom krši zakon i ugrožava jedan od najznačajnijih spomenika kulture i verskog identiteta srpskog naroda.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.