OEBS onemogućio CeSID-u da prati izbore na KiM

Izvor: S media, 05.Maj.2012, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS onemogućio CeSID-u da prati izbore na KiM

Misija OEBS-a na Kosovu, koja organizuje predsedničke i parlementarne izbore u pokrajini, obavestila je danas Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) da njihovim posmatračima neće biti omogućen pristup biračkim mestima na kojima će Srbi sa Kosova sutra glasati, rekao je Tanjugu programski direktor CeSID-a Marko Blagojević.

Blagojević je u izjavi Tanjugu objasnio da je odluka te misije na Kosovu protivna standardima organizacije OEBS, a koji svim >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << državama članicama nalažu da akreditovanim posmatračima omoguće neometan pristup biračkim mestima i praćenje izbora, kao i svih drugih faza u organizovanju i sprovođenju izbora.

"To zapravo znači da misija OEBS-a na Kosovu postupa potpuno suprotno sopstvenim standardima, odnosno standardima organizacije kojoj ta misija pripada", kazao je Blagojević.

U obrazloženju misije OEBS na Kosovu ističe se da "pravilima nije predviđena proceddura akreditovanja nezavisnih posmatrača", što je, prema Blagojevićevim rečima, samo po sebi nepravilnost.

Vodič za izbore: Šta je dopušteno, a šta zabranjeno

Žbogar: Ne očekujem probleme oko izbora

Ambasador SAD: Lokalni izbori Srbije na Kosovu nelegitimni

"Pisano obrazloženje ove odluke još uvek čekam i ne mogu da dočekam da ga dobijem, jer ne mogu da verujem da je neko ko dolazi iz OEBS-a spreman da takvo jedno obrazloženje stavi na papir".

Blagojević smatra da se radi o volji OEBS-a da prihvati ili ne prihvati nepristrasno posmatranje izbora i naveo da u ovom trenutku nije siguran da postoji volja da se bilo šta promeni.

CeSID će, međutim, kako je dodao, uprkos tome poslati svoje posmatrače sutra na Kosovo.

"U pitanju su posmatrači koje je Republička izborna komisija akreditovala za posmatranje izbora. Mi ćemo ih sutra poslati na Kosovo i oni će probati da pristupe tim biračkim mestima, što bi OEBS na osnovu svojih standarda imao obavezu da omogući, ali videćemo kako će to na kraju da se završi", rekao je Balgojević.

OEBS: Nije bilo vremena

Portparol misije OEBS-a na Kosovu Nikola Gaon potvrdio je za RTS da na predstojećim predsedničkim i parlamentarnim izborima Srbije, koji će se održati na Kosovu u organizaciji OEBS neće biti posmatrača koji nemaju ugovor sa OEBS-om.

Gaon je rekao da zbog kratkog vremenskog perioda za organizovanje izbora nije bilo mogućnosti da se obezbedi prisustvo posmatrača na glasanju.

On je podsetio da je OEBS u ponedeljak dobio zeleno svetlo za organizovanje glasanja, i da je misija imala pet dana da organizuje izbore. Na glasački mestima, prema njegovim rečima, biće prisutno osoblje OEBS-a.

Na glasački mestima, prema njegovim rečima, biće prisutno osoblje OEBS-a.

(Tanjug)

Foto: izbori.net

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.