OBNOVA KUĆA ILI KOLONIZACIJA ALBANACA?! Nova odluka Kurtija cementiraće podele na severu Kosova

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Sep.2023, 14:20

OBNOVA KUĆA ILI KOLONIZACIJA ALBANACA?! Nova odluka Kurtija cementiraće podele na severu Kosova

Odluka Prištine koja ne doprinosi smirivanju tenzija na severu pokrajine.

Vlada takozvanog Kosova je na današnjoj sednici odlučila da izdvoji sredstva za rekonstrukciju i renoviranje albanskih kuća u Severnoj Mitrovici oštećenih tokom sukoba 1999. godine, prenosi Albanijan post.

Premijer lažne države Kosovo Aljbin Kurti je na današnjoj sednici Vlade istakao da je ta odluka doneta u saradnji sa Ministarstvom životne sredine i prostornog planiranja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
- Za rekonstrukciju i obnovu individualnih kuća albanskih porodica koje su oštećene u periodu od 1998. do 1999. godine. Srbija je našoj zemlji nanela ogromnu štetu koju i dalje trpimo. Na osnovu procene nadležne komisije na teritoriji Severe Mitrovice, Vlada ovlašćuje Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja da, u saradnji sa porodicama, započne obnovu oštećenih kuća - naveo je Kurti.

Polovinom 2009. godine Albanci iz ovog mesta započeli su sa obnovom kuća navodno uništenih tokom sukoba na Kosovu 1999. godine.

Početak obnove kuća u vlasništvu kosovskih Albanaca obeležili su svakodnevni protesti Srba protiv ove akcije i incidenti između Srba iz ovog dela grada i pripadnika Kosovske i međunarodne (UNMIK/EULEKS) policije.

Nekadašnji gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić je precizirao da Albanci koji su započeli sa izvođenjem građevinskih radova u ovom naselju nemaju dozvole Opštine i da je to klasičan primer nepoštovanja ranijih opštinskih odluka o zabrani izvođenja građevinskih radova na ovom području.

Naime, tada je istaknuto da postoji velika zabrinutost i negodovanje srpske zajednice koja ovde živi, a koja smatra da se u Brđanima grade kuće za ljude koji nikada nisi živeli u tom naselju.

Sumnja se da su prave namere Prištine da doseli Albance koji nikada nisu živeli na ovom području te da u budućnosti oni postanu većina u nekim delovima opštine.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.