O Kosovu krajem avgusta

Izvor: RTS, 02.Avg.2011, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O Kosovu krajem avgusta

Savet bezbednosti će 24. avgusta raspravljati o stanju na Kosovu. Osim redovnog izveštaja šefa UN o Kosovu, očekuje se i burna debata o poslednjim događajima, ali i srpskom zahtevu da istraga o vezama lidera OVK sa mafijom dobije mandat svetske organizacije.

Savet bezbednosti UN održaće 24. avgusta redovnu sednicu posvećenu Kosovu. Na sednici će biti razmotren redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Kimuna, ali očekuje se da će u središtu pažnje biti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kriza na severu pokrajine.

Ova sednica najmoćnijeg tela svetske organizacije zakazana je svega nedelju dana pošto je Savet bezbednosti iza zatvorenih vrata raspravljao o stanju na Kosovu posle odluke Prištine da na punktove na sever Kosova pošalje specijalce, posle čega je sveukupno stanje na Kosovu ozbiljno pogoršano.

Tim konsultacijama nije mogao da prisustvuje šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, jer su se tome usprotivile tri stalne članice ovog tela, ali je srpska delegacija stav prosledila svim članicama UN kao javni dokument.

Jeremić, koji se u međuvremenu sastao sa generalnim sekretarom UN Ban Kimunom, je ocenio da je razlog za ovakvo ponašanje bila "potreba da se istina o događajima na Kosovu sakrije od međunarodne javnosti". 

Ministar je tada rekao da očekuje da će članice SB na redovnoj sednici morati da se izjasne i o zahtevu Srbije da se pokrene istraga o ilegalnoj trgovini ljudskim organima.

Generalni sekretar UN Ban Kimun pozvao je na pronalaženje rešenja u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i izjavio da je zabrinut zbog neočekivane akcije koja je dovela do pogoršanja situacije na severu Kosova.

Prvi čovek UN je pozdravio poruku predsednika Srbije Borisa Tadića da Srbija ostaje posvećena rešavanju problema putem dijaloga i naglasio da je važno da se svi akteri uzdrže od akcija koje bi mogle da dovedu do pogoršanja situacije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.