Novinarke svjedočile u odbranu Ivanovića

Izvor: Cafe.ba, 14.Okt.2015, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinarke svjedočile u odbranu Ivanovića

KOSOVSKA MITROVICA- U nastavku suđenja lideru Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Oliveru Ivanoviću i četvorici Srba pred sudom u Kosovskoj Mitrovici, svjedoci odbrane novinari Nada Smikić i Zorka Đukanović negirale su danas Ivanovićevu povezanost sa krivičnim djelima koja mu se stavljaju na teret.

Ivanović, Dragoljub Delibašić, Ilija i Nebojiša Vujačić i Aleksandar Lazović optuženi su da su 1999. i 2000. godine počinili najteža krivična djela >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << u Kosovskoj Mitrovici.

Smikićeva, koja je 3. februara 2000. godine radila za "Jedinstvo" i "Glas javnosti", posvjedočila je šta se dešavalo nakon bombaškog napada na kafić "Belami", kada je povrijeđeno 15 mladih.

Ona je navela da je Ivanovića vidjela u blizini Trga Šumadija u Kosovskoj Mitrovici dok je sa grupom novinara i predstavnicima Kfora razgovarao o tome kako da se situacija smiri i nasilje ne eskalira.

"Bila sam, kao i mnogo puta do tada na radnom zadatku, a Ivanoviću sam prišla kao i mnoge moje kolege da se informišem šta se događalo te noći, kada je 15 mladih ljudi povređeno u kafiću", rekla je Smikićeva.

Svjedok Zorka Đukanović, koja je tada bila dopisnik Bi-Bi-Si-ja sa Kosova, rekla je da je Ivanović 3. februara, kao i mnogu puta ranije, od predstavnika Kfora zatražio da ulože dodatne napore i smire situaciju u gradu, a uznemirenim građanima savjetovao da ostanu mirni i ne paniče.

"Kao jedan od lidera Srpskog nacionalnog veća, zalagao se za dijalog, dogovorio je da u mešovitim naseljima Bošnjačka Mahala i Tri solitera, Albanci mogu slobodno da se kreću i da preko mosta na Ibru ne može da prelazi više od tri lica, što je bio i osnovni razlog za neslaganje u veću", rekla je Đukanovićeva.

Ona je navela da je Ivanoviću zamjerano da je previše "kooperativan".

Branilac Olivera Ivanovića, advokat LJubomir Pantović rekao je da je optimista i da nema dokaza koji bi van razumne sumnje dokazali krivicu Ivanovića, Delibašića, Vujačića i Lazovića.

On je rekao da još treba da budu saslušana tri svjedoka odbrane, nakon čega će dokazni postupak biti završen.

"Očekujem da ćemo polovinom novembra imati okončan dokazni postupak, a nakon toga će sudsko veće dati bar tri nedelje strankama u postupku da pripreme završne reči", rekao je Pantović i dodao da očekuje da će glavni pretres biti završen do Nove godine.

Ivanović i četvorica Srba proveli su u zatvoru više od godinu dana. Sada se Vujačići i Lazović brane sa slobode, a Ivanović i Delibašić iz kućnog pritvora.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.