Izvor: N1 televizija, 21.Avg.2017, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinari traže istinu o nestalim kolegama iz Radio Prištine

Predstavnici Udruženja novinara Srbije i Društva novinara Kosova i Metohije obišli su mesto na putu Velika Hoča – Zočište gde su 1998. godine poslednji put viđeni novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić.

Izvor: N1

Oni su sa mesta za koje se smatra da su odatle oteta dvojica novinara zatražili utvrđivanje istine o njihovim kolegama.

Dvojica novinara su poslednji put viđeni u Velikoj Hoči odakle su krenuli za Zočište kako bi u manastiru >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Sveti Vrači uradili prilog o povratku monaha za koje se tvrdilo da su bili oteti od strane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), a potom oslobođeni.

Prema tadašnjim novinskim izveštajima, dvojica novinara su na putu ka Zočištu greškom krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom OVK.

Predsednik Društva koje okuplja srpske novinare na Kosovu Budimir Ničić rekao je da o ovom događaju govore samo novinari, a ne oni koji treba da sprovedu istragu.

"Oni koji bi trealo da nam daju odgovore na pitanje - gde su Đuro Slavuj i Ranko Perenić i ko je odgovoran za njihovu otmicu zatvorili su istrage, kažu da nemaju dokaze", rekao je Ničić.

Novinar Živojin Rakočević tvrdi da ima dovoljno dokaza da se obnove postupci.

"Ima sasvim dovoljno dokaza da Specijalni sud, o kome se toliko govori, uzme u obzir da su profesionalci i ljudi koji su samo radili svoj posao oteti jer su radili svoj posao. Mi smo već dvadeset godina u dokazivanju da su oni žrtve. Mi sada ulazimo u fazu kada ćemo moći da uđemo u sudnicu i moći da pogledamo osumnjičene za zločine koji su napravljen", kaže Rakočević.

Prema medijskim organizacijama, od rata do danas na Kosovu je oteto ili ubijeno 14 novinara, od kojih su sedmorica bili srpske, a ostala sedmorica albanske nacionalnosti.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Devetnaest godina od nestanka dvojice novinara na Kosovu

Izvor: N1 televizija, 21.Avg.2017

Novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić su poslednji put viđeni u Velikoj Hoči odakle su krenuli za Zočište. Pogledajte izveštaj Zane Cimili:..Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.