Novih 38 kuća za raseljene porodice na Kosovu i Metohiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jul.2020, 14:56

Novih 38 kuća za raseljene porodice na Kosovu i Metohiji

Izgradnja prvih 38 kuća za interno raseljena lica na Kosovu je započeta, nakon postignute saglasnosti marta 2020. godine o izgradnji 62 kuće za interno raseljene porodice i uprkos neizvesnosti uzrokovanoj pandemijom virusa Kovid-19 i primenom propisanih mera zaštite, saopštilo je danas Ministarstvo za zajednice i povratak.

Izgradnjom prvih 38 kuća biće rešeno stambeno pitanje za ukupno 214 lica u opštinama Novo Brdo, Đakovica, Peć, Istok, Štrpce, Orahovac i Kosovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Polje.

Mnoge od tih 38 porodica, među kojima ima i male dece, živele su u nehumanim uslovima i zato sa nestrpljenjem čekaju svoj krov nad glavom.

Za sedam kuća je već urađen i tehnički prijem, a vidno zadovoljni korisnici u toku obavljenih prijema kažu da njihov dugo sanjani san sada već postaje java.

Na tome su, kažu, zahvalni svima koji su zaslužni za izgradnju kuća, a najviše ministru za zajednice i povratak Dalibor Jevtić koji je datu reč ispunio.

Oni koji su potpisali potvrde o tehničkom prijemu kuća kažu da su živeli za dan kada će njihova deca imati normalne uslove za život, da je mnogo godina patnje konačno iza njih, da još ne mogu da veruju da imaju svoj dom, te da konačno ima nade da bolji dani dolaze.

Ministarstvo za zajednice i povratak navodi da posvećeno radi na stvaranju uslova za održiv povratak raseljenih, povećanju broja povratnika ali i poboljšanju uslova života ugorženih zajednica na Kosovu.

Izgradnja prvih 38 kuća je započeta u sklopu pete faze programa "Povratak i reintegracija na Kosovu (EU RRK-5)", koji Ministarstvo za zajednice i povratak i Kancelarija Evropske unije sprovode u 11 opština u partnerstvu sa Međunarodnom organizacijom za migracije.

U sklopu istog programa je u narednom periodu planirana izgradnja dodatnih 24 kuća za interno raseljena lica i pripadnike nevećinskih zajednica.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.