Novih 207 slučajeva koronavirusa na Kosovu, 36 u srpskim sredinama

Izvor: VOA, 10.Jul.2020, 15:12

Novih 207 slučajeva koronavirusa na Kosovu, 36 u srpskim sredinama

Prema najnovijim podacima kosovskog Instituta za javno zdravlje od 401 testirane osobe u poslednja 24 sata, kod 207 osoba potvrđen je Kovid-19. Pozitivni slučajevi su iz opštine: Priština (77), Gnjilane (27), Prizren (22), Kosovo polje (11), Lipljan (9), Đakovica (8), Srbica (7), Peć (5), Orahovac (5), Vučitrn (4), Vitina (4), Klina (4), Kosovska Kamenica (4), Južna Mitrovica (3), Obilić (3), Podujevo (3), Glogovac (2), Klokot (2), i po jedan slučaj u opštini: Dečani, Dragaš, Kačanik, Uroševac, Gračanica, Mališevo i Štimlje. Na Kosovu je od početka epidemije na Kovid-19 testirano 26.916 osoba. Ukupno je registrovano 4.307 pozitivnih slučajeva, dok je od posledica ovog virusa preminulo 94 osobe. Trenutno je broj aktivnih slučajeva obolelih od koronavirusa 2.118, a ukupno je izlečeno 2.095 osoba. U srpskim sredinama 36 novih slučajeva Epidemiolog Aleksandar Antonijević iz Zavoda za javno zdravlje u Severnoj Mitrovici saopštio je da je u srpskim sredinama registrovano 36 novoinficiranih Kovidom 19. U Severnoj Mitrovici registrovano je 10, u Zvečanu i Zubinom Potoku po četiri, dok je osam novoobolelih iz Leposavića. Registrovano je i 10 novih slučajeva u srpskim sredinama južno od Ibra, u Prilužju, Štrpcu, Gnjilanu i Peći. U Kliničkom centu u Severnoj Mitrovici hospitalizovano je 50 pacijenata, a po dvoje je smešteno u KBC u Nišu i Kragujevcu, dok se 121 lice nalazi u kućnoj izolaciji. Antonijević je kazao da je od 18. juna zabeleženo ukupno 175 novoinficiranih u srpskim sredinama na Kosovu. UNS i UNS na Kosovu: Hitno saopštiti informacije o kovidu-19 u srpskim sredinama na Kosovu Udruženje novinara Srbije (UNS) i UNS na Kosovu zahtevaju da predstavnici KBC Gračanica i Kriznog štaba Opštine Gračanica hitno održe konferenciju za novinare, kako bi javnost bila upoznata sa epidemiološkom situacijom u ovom delu Kosova. Predstavnicima UNS-a na Kosovu brojni novinari su se obratili zbog toga što direktor KBC Gračanica Bratislav Lazić daje izjave samo određenim medijima, a njih uskraćuje za informacije o obolelima i situacijom sa virusom. Medijima se i građani obraćaju sa uznemirujućim informacijama u vezi sa obolelima od Kovida 19, koje novinari, zbog zatvorenosti KBC-a Gračanica i Kriznog štaba Opštine Gračanica ne mogu da provere. UNS i UNS na Kosovu zabrinjava i činjenica da su poslednju konferenciju za novinare u vezi sa epidemiološkom situacijom na centralnom Kosovu, predstavnici KBC Gračanica održali 17. aprila ove godine. UNS i UNS na Kosovu ističu da je uskraćivanje informacija u vezi sa virusom korona neprihvatljivo, posebno zbog važnosti da do građana dođu tačne i pravovremene informacije, kako bi se zaustavile glasine koje ih uznemiravaju.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Na Kosovu i Metohiji još 205 osoba zaraženih koronavirusom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jul.2020, 09:24

Na Kosovu i Metohiji je u poslednja 24 časa testirano 388 uzoraka, od čega je registrovano 205 pozitivih na kovid-19, saopšteno je iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje u Prištini..Najviše zaraženih je u Prištini, Uroševcu, Prizrenu.., a ukupan broj aktivnih slučajeva je 2.259...Ukupan...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.