Novica Đurić dobitnik nagrade Lazar Vučković

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2020, 10:42

Novica Đurić dobitnik nagrade "Lazar Vučković"

Pesnički susreti "Lazar Vučković" održani su 51. put u Gračanici. Dobitnik ovogodišnje nagrade je Novica Đurić, književnik iz Crne Gore.

Novica Đurić je srpski pesnik, pisac i novinar, predsednik Udruženja književnika Crne Gore. Govoreći o nagradi koja mu je uručena u Domu kulture u Gračanici, Đurić podseća prisutne pesnike da Kosovo za sve Srbe predstavlja azbuku, bez koje se, govori u suzama, ne bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mogli razumeti.

"Ovo nije nagrada kao druge koje u životu dobijemo. Ovo je poseban pesnički i ljudski blagoslov, blagoslov Gračanice. Kosovo je naša pismenost, zato ova nagrada je potvrda da smo ipak i mi jedno zrno uneli u mozaik srpske kulture, a taj mozaik svesrpske kulture trebalo bi da je svakom piscu i svim ostalim stvaraocima najvažnije. Ovde kada se dođe, uspravno se hoda i govori samo jezikom istine, sve drugo ovde ne postoji, i kratko traje", kaže Đurić.

Susreti Lazar Vučković dobra su prilika da se pesnici posle dužeg vremena sastanu na mestu koje je često motiv njihovog stvaranja. Organizuje ih "Panorama"Jedinstvo, a traju od 1969. godine.

"Gračanica kao mesto gde se spaja srpska kultura i istorija i postojanost srpskog identiteta na Kosovu i Metohiji, a posebno u ovako teškim uslovima, ovo je mesto gde naš narod ne odustaje od onog što jesmo, što bi trebalo da budemo. A ovim susretima pokazujemo, da verujemo u ono što su naši stvaraoci radili, u rad našeg naroda na opstanku srpskog identiteta, jezika i kulture", navodi direktor NIJP "Panorama" Jedinstvo Svetozar Vlahović.

Ovom nagradom prethodnih godina okitili su se veliki srpski pesnici , među kojima Ljubivoje Ršumović i Milan Vitezović. Ona se dodeljuje za najbolju poeziju objavljenu u poslednjih godinu dana u časopisu "Strmljenja", u znak sećanja na tragično preminulog pesnika Lazara Vučkovića.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.