Novi zahtev Srba sa severa Kosova: Poništiti sporazum

Izvor: S media, 17.Avg.2011, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi zahtev Srba sa severa Kosova: Poništiti sporazum

Srbi na severu Kosova traže poništenje sporazuma Vlade Srbije i KFOR-a.

Posle dvanaest dana od postizanja sporazuma između predstavnika Vlade Srbije sa KFOR-om o prestanku krize na severu Kosova, tamošnji predstavnici opština i funkcioneri D S S-a traže da se taj dogovor poništi.

Predsednik pokrajinskog odbora D S S-a Nenad Kojić kaže za KIM radio da ovaj sporazum dovodi do ekonomske blokade Srba sa severa, jer se ne poštuju njegove >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << odredbe o dozvoljenom prometu robe do 3,5 tone.

“Na prelazima Brnjak i Jarinje stoje natpisi da je zabranjen svaki promet komercijalne robe, tako da je ovim Srbija sama ugrozila CEFTA sporazum”, smatra Kojić.

Funkcioner D S S ponavlja da Srbi sa severa Kosova traže da se stanje vrati na ono od pre 25. jula i da roba koja se isporučuje na Kosovo bude sa PDV-om, a ako je roba iz inostranstva da se carini u Republici Srbiji, a ne na Kosovu.

EU: Finansijska autonomija za sever Kosova

Samardžić: Srbi sa severa Kosova žive u pravom getu

Stefanović: Beograd ne vodi razgovore o autonomiji severa

“Na taj način bi se cena robe izjednačila sa cenama u ostalim gradovima Srbije i istovremeno bi se izbegle priče o korupciji”.

Traži se takođe i da Srbija uskrati gostoprimstvo EULEKS-u, kao i da se na Kosovu ponovo aktiviraju predstavnici UNMIK-a. Pregovori bi, prema njegovom mišljenju, trebali da se vode u skladu sa Rezolucijom 1244, a ne pod okriljem EU.

Svi ovi zahtevi biće danas izneti na konferenciji za novinare na kojoj će, pored Kojića, učestvovati i predsednici opština Zvečan i Zubin Potok, Dragiša Milović i Slaviša Ristić.

(KIM radio)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Brnjak

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.