Novi udarac Srbiji: Kraj mandata UNMIK-a?!

Izvor: Mondo, 17.Okt.2018, 09:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi udarac Srbiji: Kraj mandata UNMIK-a?!

Predstavnica SAD u UN Niki Hejli zatražila je ispred administracije SAD od generalnog sekretara UN "izlaznu strategiju" i okončanje mandata UNMIK-a, izjavio je danas direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Đurić je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da Srbija smatra da je usvajanje ove inicijative "šamar mirovnim naporima" i povratak politici pritisaka.

"Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << će se ovoj inicijativi suprostaviti svim argumentima. I pravnim i političkim", rekao je Đurić.

Direktor vladine Kancelarije je naveo da još ništa nije rešeno, a pogotovu ne pitanje statusa, kao i da nisu ispunjeni neki od glavnih zadataka Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN koja je jedini pravni okvir.

Poslala pismo, pa se oprostila

Niki Hejli poslala je pismo generalnom sekretaru UN Antonio Guterešu u kome traži da se UNMIK povuče sa Kosova. To se navodi u pismu Guterešu u koje je Tanjug imao uvid. Ona je to pismo poslala 9. oktobra, istog dana kada je objavila da se povlači sa mesta ambasadora SAD u UN.

"Inicijativa je utoliko opasnija, jer dolazi u trenutku kada privremene kosovske institucije pokušavaju da formiraju vojsku Kosova", naveo je Đurić.

Kazao je da jedini okvir za dijalog Beograda i Prištine jeste privremeni režim UN.

 Ova inicijativa će predstavljati ohrabrenje separatistima u Prištini da nastave sa politikom dugih cevi, kazao je Đurić i dodao da će to doprineti i nastavku jednostranog delovanja u međunarodnoj zajednici i da rešenje za odnose Beograda i Prištine ne traže za pregovaračkim stolom.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Želim još jednom da upozorim i podsetim da mandat misije UN na KiM (UNMIK) nije ispunjen i u još jednom ključnom segmentu, a to je povratak prognanioh i raseljenih. Misija UN na KiM za ovih 18 godina još nije ispunila nijedan od svojih glavnih zadataka zbog kojih je ustanovljena, a to je povratak preko 200.000 proteranih Srba i drugih nealbanaca sa KiM", naveo je Đurić.

On je ocenio da bi povlačenje misije UN u ovom trenutku predstavljalo priznanje neuspeha i kapitulaciju u borbi za ostvarenje nekih od ključnih ciljeva zbog kojih su i uspostavljene UN.

Povezane vesti Šta znači razgraničenje? Otkud Tači u Parizu?

Dodao je da će se o ovome obaviti konsultacije i razgovarati sa prijateljima i partnerima Srbije - stalnim članicama Saveta bezbednosti UN, Rusijom, Kinom, kao i s drugim članicama Saveta bezbednosti UN.

Na pitanje novinara kako ide procedura u UN po tom pitanju, odnosno da li Savet bezbednosti može biti preskočen u donošenju takvih odluka, Đurić je kazao da će Srbija insistirati da sve ide kroz Savet bezbednosti.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Đurić: SAD želi da pokrene izlaznu strategiju za mandat UN na Kosovu

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Okt.2018

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da Sjedinjenje Američke Države imaju nameru da pokrenu izlaznu strategiju za mandat Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji, što smatra inicijativom za odlazak misije UNMIK-a sa te teritorije...Đurić je novinarima u...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.