Novi grafiti na manastiru Visoki Dečani

Izvor: Studio B, 13.Okt.2014, 07:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi grafiti na manastiru Visoki Dečani

Jutros su se na kapiji manastira Visoki Dečani pojavili novi grafiti ISIS - "Islamska država Iraka i Sirije" i AKSH "Albanska nacionalna armija" napisao je na svom Tviter nalogu iguman manastira Sava Janjić.

"Jutros smo primetili još jedan ISIS natpis na manastirskoj kapiji mnogo bliže crkvi. Sramota", napisao je Janjić.

On je postavio i fotografiju na kojoj se vidi grafit ispisan crvenom bojom - ISIS i AKSH.

Juče su na pomoćnim objektima u manastirskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << imanju u Visokim Decanima ispisani grafiti "ISIS - Islamska država Iraka i Sirije", Kalifat dolazi (Ćaliphate is coming), Oslobodilačka vojska Kosova (UÇK), Albanska nacionalna armija (AKSH).

Janjić je sinoć u izjavi Tanjugu rekao da su monasi zabrinuti i šokirani zbog pretećih grafita na objektima u manastirskom imanju i da očekuju još intenzivnije mere bezbednosti od strane Kfora i kosovske policije.

"Očekujemo da će kosovska javnost i međunarodni predstavnici osuditi ovakvo delo i da će se preduzeti još intenzivinje mere beznednosti od strane Kfora i lokalne policije", rekao je Janjić.

On je dodao da su monasi šokirani i veoma zabrinuti, navodeći da su se i do sad suočavali s pretnjama, granatiranjem, UČK grafitima... ali da ovaj incident pokazuje novi nivo pretnje i opasnosti koja ih okružuje.

"Pojava islamističkih grafita i dovođenje u vezu sa UČK, natpisi koji izgledaju kao pokušaj pisanja na arapskom jeziku na prostoru na kojem svakodnevno radimo, pokazuju da ljudi takvih namera mogu da uđu na manastirsko imanje", rekao je Janjić.

Na pomoćnim objektima u manastirskom imanju u Visokim Dečanima danas su ispisani grafiti "ISIS - Islamska država Iraka i Sirije", Kalifat dolazi (Ćaliphate is coming), Oslobodilačka vojska Kosova (UÇK), Albanska nacionalna armija (AKSH).

Najbliži grafiti su na baštenskoj kućici, koja se nalazi na oko 300 metara od manastirske crkve, dok su ostali ispisani po objektima u krugu od oko 500 metara.

 

Đurić: Preuzeti sve mere da se Dečani zaštite

 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić osudio je ispisivanje grafita na manastirskom imanju u Visokim Dečanima i zatražio da KFOR pojača vojnu zaštitu, a da se odgovorni što pre identifikuju i privedu pravdi.

Đurić je u saopštenju naveo da grafiti uznemiravajuće sadržine na imanju srpske svetinje, koja je pod zaštitom UNESKO, izazivaju veliku zabrinutost i zatražio od međunarodne zajednica da te pretnje shvati veoma ozbiljno i preduzme sve neophodne mere da se manastir zaštiti.

On je istakao da će Srbija učiniti sve da zaštiti srpsku kulturnu baštinu na Kosovu i Metohiji, srpske crkve i srpske manastire i da se stane na put uznemiravanju i zastrašivanju Srba na KiM.

"Poruke poput ovih, koje su se pojavile na pomoćnim zgradama manastirskog zdanja, svakako su unele dodatni strah i zebnju kod srpskog stanovništva u Pokrajini", poručio je Đurić.

On je podsetio da su Visoki Dečani do sada četiri puta napadani granatama, da je bratstvu manastira više puta prećeno, a da su na kapiji manastira već ispisivani grafiti sa porukama takozvane Oslobodilačke vojske Kosova.

"Nasuprot tome, manastirsko bratstvo je uvek nastojalo da promoviše mir i toleranciju za sve žitelje Kosova i Metohije", naveo je Đurić.

 

Kosovski zvaničnici osudili preteće grafite u Dečanima

 

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga je osudila vandalizam, navodeći da predstavlja "ružan i neprihvatljiv čin". 

"Ovakav vandalizam ne doprinosi izgrađni poverenja među zajednicama i u suprotnosti je sa tolerantnim međuverskim vrednostima", poručila je Jahjaga, koja je pozdravila akciju policije da se odgovorni za ovaj incident nađu pred licem pravde.

Kako su preneli prištinski mediji, i premijer Kosova Hašim Tači je putem Fejsbuka osudio pisanje pretećih poruka na zidovima manastira Dečani.

"Takvi grafiti su protiv vrednosti oslobodilačkog rata na Kosovu. OVK nikada nije ratovao za verska pitanja nego za pitanja emancipacije u duhu evropske civilizacije", napisao je Tači.

Incident je oštro osudio i lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj.

"ABK najoštrije osuđe pisanje grafita na zidovima Manastira Dečani. ABK se angažuje i angažovaće se za zajednčki život svih etničkih i verskih zajednica na Kosovu i za slobodu veroispovesti svih zajednica", navodi se, između ostalog, u saopštenju ABK Haradinaja.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.