Nove mere protiv Kurtijeve vlade

Izvor: B92, 06.Jul.2023, 18:25

Nove mere protiv Kurtijeve vlade

Nemačka je privremeno pauzira saradnju sa Kosovom jer Vlada na čelu sa Aljbinom Kurtijem ne preduzima korake ka smirivanju situacije na severu.

Ovo je rečeno u nemačkoj ambasadi u Prištini, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kako se navodi u pisanom odgovoru, Nemačka je ovakvu odluku donela u skladu sa politikom Evropske unije, koja je prethodno uvela mere protiv Kosova.

Kako se navodi u pisanom odgovoru, Nemačka je ovakvu odluku donela u skladu sa politikom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evropske unije, koja je prethodno uvela mere protiv Kosova.

Napominju da se mere Nemačke neće odnositi na "projekte sa sektorom civilnog društva, kao ni na projekte koji se realizuju".

"Mere uključuju odlaganje vladinih konsultacija o saradnji za razvoj, pauzira se predviđeno bilateralno klimatsko partnerstvo i pružanje specifične opreme onima koji pružaju bezbednost", navode iz nemačke ambasade u Prištini.

Ističe se i da projekti koji se sada pauziraju mogu biti ponovo pokrenuti čim se počne sa "hitnim merama za deeskalaciju".

"Nemačka eksplicitno podržava napore EU, rad specijalnog predstavnika EU (Miroslava) Lajčaka, kao i dijalog koji vodi EU", precizira se na kraju.

Prethodno je EU preduzela mere protiv Kosova jer je Vlada u Prištini ignorisala zahteve za deeskalaciju situacije. Neke od mera koje je EU preduzela su privremena obustava rada organa Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, prekidaju se pozivi za događaje na visokom nivou, dok će bilateralne posete biti suspendovane, osim onih koje su usmerene na rešavanje krize na severu Kosova.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je ove mere nazvao "nepravednim".

EU ima tri zahteva prema Kosovu, koje podržavaju i druge zapadne zemlje, a oni su hitna deeskalacija situacije na severu, održavanje novih izbora i povratak dijalogu o normalizaciji odnosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.