Nova zakletva: Žandarmerija se zaklinje u Kosovo (VIDEO)

Izvor: S media, 29.Jun.2012, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova zakletva: Žandarmerija se zaklinje u Kosovo (VIDEO)

Najveća jedinica MUP-a, Žandarmerija, dobila novu zakletvu kojom se njeni pripadnici zaklinju da će pobediti ili časno poginuti za Srbiju, koje nema bez Kosova.

Na pitanje zbog čega se cela zakletva praktično odnosi na odbranu Kosova, u Žandarmeriji kažu da se radi o metaforama u duhu Vidovdana.

Žandarmerija obeležili svoj dan i slavu jedinice (FOTO)

Žandarmerija zaustavila radnike Magnohroma

Žandarmerija uklonila barikade >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i kod Brnjaka

Sadržaj zakletve govori o borbi za Kosovo, bez koga nema ni Srbije. Autor teksta je Bratislav Dikić, prvi čovek Žandarmerije.

Na pitanje šta znači "pobedićemo ili poginuti za Srbiju koje nema bez Kosova“, u Žandarmeriji kažu da ta jedinica MUP-a od ove godine slavi Vidovdan kao svoju slavu, pa je zbog toga Kosovo u fokusu zakletve.

Zakletva Žandarmerije

Bez Kosova ne postoji moj srpski narod

Bez Kosova ne postoji moja Srbija

Bez Kosova i ja ne postojim

Narode srpski, braćo i sestre

Zaklinjem se pred Bogom

Pobediću ili časno poginuti

Za moju čast

Za moje poreklo

Za moju porodicu

Za moju Srbiju..

"U pitanju je čista metafora. Želeli smo da u duhu Vidovdana prikažemo da se povratimo u istoriju i da se setimo starih kosovskih junaka i uopšte tog dana kao dana kosovskih junaka i shodno tome rečeno je pobedićemo ili poginuti. Nikave veze sa promenom vlasti nema ova zakletva i simbolika povezivanja Kosova sa promenom vlasti u Srbiji. Kosovo je oduvek bilo važno ovoj jedinici, od njenog formiranja do danas", kaže Stanica Puzović, PR Žandarmerije.

(B92)

FOTO: Beta, arhiva

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.