Nova hapšenja aktivista Samoopredeljenja!

Izvor: Mondo, 16.Feb.2016, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova hapšenja aktivista Samoopredeljenja!

Policija Kosova privela je osam aktivista pokreta Samoopredeljenje, među kojima su i šef poslaničke grupe tog pokreta u Skupštini Kosova Glauk Konjufca i portparol Frašer Krasnići. Euleks: Nema veze sa nama!

Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

Hapšenja su izvedena sinoć i danas u jutarnjim satima.

Portparol Policije Kosova Daut Hodža je potvrdio privođenje aktivista na osnovu naloga pravosudnih organa, ali je odbio da saopšti imena privedenih. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

Adonis Tahiri iz Samoopredeljenja je za prištinske medije rekao da nema informacija o razlozima hapšenja, ali da je verovatno povod akcija koja je organizovana 2009. godine kada su aktivisti te stranke nezadovoljni sporazumom o policijskoj saradnji Euleksa i Srbije prevrnuli i teško oštetili desetak vozila Euleksa.

"Naši aktivisti se hapse dan pre velikog protesta koji se organizuje protiv uspostavljanja institucija Srbije na Kosovu i vlade koja radi na tome", rekao je Tahiri.


EULEKS: NISMO MI

Euleks je u Prištini našao za shodno da saopšti danas da nije bio umešan u hapšenja članova pokreta Samoopredeljenje.

Sutra će biti vruće

Kosovska opozicija najavila je za sutra, kada se navršava osam godina od jednostranog proglašenja nezavisnosti, protest protiv najavljenog formiranja Zajednice srpskih opština i protiv demarkacije granice sa Crnom Gorom. Kosovska policija prethodno je upozorila da poseduje informaciju da bi na tom protestu moglo doći do nasilja i ugrožavanja bezbednosti, ne isključujući ni upotrebu vatrenog oružja.

"Ova hapšenja izvršila je policija Kosova po nalogu lokalnog sudije Osnovnog suda u Prištini. Sva pitanja koja se odnose na hapšenja treba uputiti Osnovnom sudu u Prištini", saopstio je Euleks.

Kosovska policija jutros je uhapsila poslanika pokreta Samoopredeljenje u kosovskoj skupštini Gljauka Konjufcu, objavila je novinska agencija Kosovapres.

To je drugi zvaničnik Samoopredeljenja koji je uhapšen u poslednja 24 sata, budući da je sinoć uhapšen i portparol te stranke Frašer Krasnići, prenela je agencija ATA.

Nalog za hapšenje Konjufce je izdao Osnovni sud u Prištini.

Osim Konjufce i Krasnićija, još 25 ljudi je optuženo da su pre šest godina oštetili vozila Euleksa na parkiralištu iza Palate mladosti (Boro i Ramiz), u centru Prištine.

Pokret Samoopredeljenje ocenio je sinoć da je njihov portparol uhapšen da bi se sprečio protest opozicije u Prištini, najavljen za 17. februar.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.