Nova forma dijaloga sa Prištinom: Najmoćnije zemlje sveta KRAJEM MESECA seku KOSOVSKI čvor

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Jun.2018, 09:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova forma dijaloga sa Prištinom: Najmoćnije zemlje sveta KRAJEM MESECA seku KOSOVSKI čvor

Vučić ocenio da nije realno da se dođe do rešenja za KiM bez Rusije i SAD

Ambasada SAD saopštila je da Vašington prati tok razgovora Beograda i Prištine i da će biti na raspolaganju ako neka strana zatraži pomoć!

Pročitajte i:

Ovako su u Ambasadi Amerike u Beogradu odgovorili na pitanje da li je Vašington zainteresovan da se kao savetnik uključi u pregovarački proces o KiM i na taj način praktično potvrdili mogućnost da SAD >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << preuzmu veću ulogu u pregovarima. Ideja je da predstavnik Amerike nastupa sa pozicije savetnika, a ne kao zvanični posrednik, kako bi se izbeglo da Srbija zauzvrat traži uključivanje Moskve. Takođe, želju da direktno učestvuju u dogovoru oko KiM pokazuju i Nemačka, Francuska i Holandija.

Predsednik Aleksandar Vučić je ocenio da nije realno da se dođe do rešenja za KiM bez Amerike i Rusije:

- Te zemlje moraju biti obaveštavane i saglasne s tim što bi bio eventualni dogovor – rekao je Vučić i dodao da očekuje "novi tip dijaloga" o normalizaciji odnosa sa Prištinom do kraja juna.

Proteklih dana pominjalo se i da Španija želi da bude konsultovana u procesu postizanja dogovora Beograda i Prištine. U ambasadi Španije kažu da kao članica EU prate razvoj dijaloga:

- Zadovoljni smo informacijama o sadržaju dijaloga koje dobijamo od evropske posrednice Federike Mogerini, ali ne i samim razvojem dijaloga - rekao je španski ambasador Migel Fuertes Suarez.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.