Norveška premijerka: Nordijski model moguć i na Balkanu

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Jul.2018, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Norveška premijerka: Nordijski model moguć i na Balkanu

Predsednica Vlade Norveške Erna Solberg izjavila je da će i Srbija i Kosovo mnogo toga dobiti normalizacijom odnosa, jer trenutna situacija stvara nestabilnost u regionu i unazađuje obe zemlje.

Solberg u ponedeljak boravi u zvaničnoj poseti Beogradu, a za list Politika izjavila je da očekuje da će održivo rešenje za Kosovo omogućiti bolji životni >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << standar i mogućnosti za građane Kosova i Srbije.

"Naravno da preduzete obaveze treba da budu ispunjene, ali neke od njih se drugačije intrepretiraju u Srbiji i na Kosovu. Zbog toga je važno da se nastavi sa pregovorima pod okriljem Evropske unije", rekla je norveška premijerka.

Ona je ocenila da je model saradnje koji su posle Drugog svetskog rata uspostavile nordijske zemlje, moguć i na Balkanu.

Podsetila je da je saradnja počela uspostavljanjem nordijskog tržišta rada, uz istovremeno "na duge staze izbegavajuće teme iz takozvane visoke politike i sukoba iz prošlosti".

"Fokusirali smo pažnju na pitanja kako unaprediti život naših naroda u budućnosti. To je bio recept uspeha nordijske saradnje i mislim da bi on bio takođe delotvoran na Balkanu", ocenila je Erna Solberg.

Ona je najavila da će Norveška nastaviti da pomaže Srbiju, kako bi se popravili socijalni i ekonomski uslovi, naročito u siromašnijim delovima zemlje.

Dodala je da će njena Norveška pomoći stvaranje uslova za digitalizaciju i borbu protiv sive ekonomije.

Upitana o odlasku Telenora, Solberg je kazala da ta norveška kompanija napušta Jugoistočnu Evropu zbog toga što je neko drugi hteo da otkupi poslovanje, a cena je bila u redu.

"To je u stvari veoma opipljiv pokazatelj vere u ovaj region", rekla je norveška premijerka.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Naslovne strane za ponedeljak, 2. jul 2018. godine

Izvor: Beta, 02.Jul.2018

Dnevne novine na naslovnim stranama današnjih izdanja pišu o pomeranju roka za rekostrukciju Vlade Srbije, briselskom dijalogu Beograda i Prištine, ali i o tome da je od početka godine prijavljen nestanak skoro 500 dece.POLITIKA  -  "Nordijski model je moguć i na Balkanu", kaže za list premijerka...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.