Niš i Vidovdan - neki od simbola grada stvoreni na ovaj praznik

Izvor: JužneVesti.com, 28.Jun.2022, 11:31

Niš i Vidovdan - neki od simbola grada stvoreni na ovaj praznik

Uz brojne svečanosti, luturgije, sabore i programe uz koje Nišlije godinama obeležavaju Vidovdan, onaj iz 1937. posebno je važan za njih i danas. Tada je 27. i 28. juna osvećen i pušten u rad gradski vodovod, položen je kamen temeljac za zgradu Narodnog pozorišta, a otkriven je i jedan od simbola grada - spomenik Oslobodiocima Niša. Arhivista Milutin Miltojević ističe da su proslave Vidovdana bile slika vremena i ljudi koji su ga činili i podseća na to kako se pre 85 godina praznovao >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << ovaj dan u Nišu.

28. juna 1389. godine odigrala se čuvena Kosovska bitka, koja je postala jedan od ključnih momenata u srpskoj istroriji. U znak sećanja na borbu i pogibiju kosovskih junaka, a po rečima Milutina Miltojevića iz niškog Istorijskog arhiva, ovaj datum postao je zavet starih i novih generacija pa se, kao retko koji naš praznik, svečano obeležava.Obeležavanje u Nišu 1937. godine; foto: Istorijski arhiv Niš

Prvi put, ali i kao državni praznik Vidovdan je obeležen nekoliko godina posle formiranja Kraljevine Srbije kao veliki jubilej, 500 godina od bitke.

Veliki jubilej obeležen je i u drugim krajevima u kojima je živeo srpski narod, izuzimajući, Kosovo, koje je tada još uvek bilo u sastavu Osmanskog carstva. I Nišlije su posle oslobođenja 11. januara 1878. počele da obeležavaju ovaj značajni datum - navodi Miltojević.

Episkop niški g. Jovan osvećuje vodovod; foto: Istorijski arhiv NišPosebno upečetljiva bila je proslava Vidovdana iz 1937. godine, ističe arhivista. Tada se nije obeležavao samo Vidovdan, već i šest decenija od kako je Niš oslobođen od turske vlasti, zbog čega je organizovana “velika nacionalno-kulturna vidovdanska svečanost“ na kojoj su počeli radovi, odnosno otvoreni neki značajni gradski objekti, kao i spomenici.

Dvodnevne svečanosti, 27. i 28. juna, animirale su ceo grad a proslavi je prisustvovalo oko 15.000 gostiju iz svih krajeva tadašnje države. Niš je izjutra, 27. juna, kako je priličilo trenutku, osvanuo okićen državnim zastavama i ukrašen zelenilom. - kaže Miltojević.

Dan u oči Vidovdana, u Brzom Brodu, pored arheološkog nalazišta Medijana, osvećen je, odnosno pušten u rad Vodovod gradskog poglavarstva, čiju vodu i danas Nišlije koriste za piće. Nakon toga osvećen je kamen temeljac za podizanje zgrade današnjeg niškog Narodnog pozorišta, koja je završena 1. januara 1939. godine.Knez Pavle presecanjem vrpce otkriva spomenik; foto: Istorijski arhiv Niš

Dan Oslobođenja, a ujedno i Vidovdan bio je upriličen svečanom akademijom u Sokolani i pozorišnom predstavom za goste Grada.

Bogat i obiman program bio je pripremljen i za naredni dan 28. jun, kada otkriven je velelepni spomenik Oslobodiocima Niša, rad zagrebačkog umetnika Antuna Augustinčića.Avioni 5. niške vazduhoplovne baze na svečanosti povodom otkrivanja spomenika; foto: Istorijski arhiv Niš

On i danas krasi naš centar i predstavlja najznačajniju monumentalna gradsku skulpturu. Spomenik je svečano, pred 10.000 Nišlija, u prisustvu autora, otkrio knez namesnik Pavle. Negde oko podneva obeležena je desetogodišnjica postojanja Aero-kluba.- podseća arhivista.

Tako su Vidovdan 1937. godine obeležile Nišlije koje su nam, kako ističe Miltojević, u zavet ostavile i neke od najreprezentativnijih gradskih objekata koji se koriste i dan-danas, već osam i po decenija.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Obeležen Vidovdan na Gazimestanu, uhapšena jedna osoba

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Jun.2022

Nekoliko stotina Srba sa Kosova, iz Srbije i zemalja regiona prisustvovalo je i ovog 28. juna obeležavanju Vidovdana na Gazimestanu, istorijskom spomeniku na oko 10 kilometara od Prištine. Nakon obeležavanja Vidovdana na Gazimestanu uhapšena je jedna osoba iz Srbije zbog "izazivanja nacionalne i...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.