Niko ne traži od Haradinaja da podnese ostavku

Izvor: B92, 25.Feb.2019, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Niko ne traži od Haradinaja da podnese ostavku"

Priština -- Zamenik lidera Alijanse za budućnost Kosova Ahmet Isufi kaže da niko ne traži od kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da podnese ostavku zbog nametanja taksi.

"Niko nije izneo takav zahtev. Međutim, ako neko skupi 61 glas može da inicira predlog o glasanju o nepoverenju vladi", rekao je Isufi za portal Ekonomia online.

On tvrdi i da vladajuća koalicija funkcioniše dobro, kao i da su odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama snažni.

Ipak, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Isufi navodi da vlada neće odustati od svojih odluka jer, kako kaže, Kosovo "ne može da bude moneta za potkusurivanje drugih u regionu.

"To se traži od Kosova, ali se ne vrši pritisak na Srbiju", rekao je Isufi.

Međutim, politički analitičar, Ramuš Tahiri, procenjuje da će Haradinajeva vlada najverovatnije pasti zahvaljuću aktivnostima najuticajnije vladajuće Demokratske partije Kosova, Kadri Veseljija.

Prema njegovim rečima, DPK sa još nekim partnerima namerava najpre da suspenduju nametnute takse na proizvode iz Srbije, a zatim i da zbace aktuelnu vladu, piše prištinski Zeri.

Istovremeno, dve najuticajnije opozicione partije, Demokratski savez Kosova i Pokret Samoopredeljenje, insistiraju na svojim zahtevima za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Poznavaoci političkih prilika, piše list, veruju da će odluku o tome prelomiti DPK.

Poslanik iz redova Pokreta Samoopredeljenje, Ismajl Kurteši, izjavio je za Zeri da su osigurani glasovi za pad aktuelne vlade, da je čak i opoziciona SDP, Spenda Ahmetija, spremna da priloži svoje glasove, ali da će se o tome odlučivti kada se, kako kaže, za to budu stvorili uslovi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.