Nezavisnost severnog Kosmeta?

Izvor: RTS, 18.Nov.2011, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezavisnost severnog Kosmeta?

Ukoliko Zapad bude i dalje insistirao na primeni dogovora o carinskim pečatima i drugim pitanjima u korist Prištine, postoji mogućnost da Srbi sa severa Kosmeta proglase nezavisnost tog dela Pokrajine, kaže Oliver Ivanović, iako smatra da to nije dobra ideja.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da ne isključuje mogućnost da Srbi sa severa Kosmeta proglase nezavisnost tog dela Pokrajine, ukoliko Zapad bude i dalje insistirao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na implementaciji dogovora o carinskim pečatima i drugim pitanjima u korist Prištine.

Ivanović je za Međunarodni radio Srbija rekao da to nije dobra ideja, jer ne bi ništa posebno donela.

Ta mogućnost, ipak, nije isključena, jer, kako je rekao, Srbi na Kosmetu vrlo dobro posmatraju šta rade njihove komšije Albanci.

Povodom najava Srba sa severa Kosova da neće podržati dogovor sa Prištinom o carinskim pečatima, koji podrazumeva kosovske carinike na administrativnim linijama, kao i povodom njihovog zahteva da se preispita dalje učešće Beograda u dijalogu sa Prištinom, Ivanović je istakao da svako ima svoj pristup i da je to legitimna stvar, ali da je potrebna veća transparentnost.

Malo više transparentnosti moglo bi, prema njegovim rečima, da smanji trzavice između predstavnika pregovaračkog tima i pojedinih članova Vlade, a samim tim i trvenja na relaciji između kosmetskih Srba i šefa pregovaračkog tima Beograda.

"Po mom dubokom ubeđenju, kosmetski Srbi morali bi biti deo dogovora, i to još u najranijoj fazi kada se formiraju različite opcije sa kojima se ulazi u pregovore, prosto zato što će – posebno Srbi na severu – biti deo procesa implementacije onoga što, eventualno, bude dogovoreno tokom dijaloga Beograda i Prištine", istakao je Ivanović.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.