Neuspeo povratak kosovskih Srba

Izvor: Vesti-online.com, 14.Jul.2013, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neuspeo povratak kosovskih Srba

Predstavnik raseljenih Srba iz sela Zočište kod Velike Hoče, Pavle Stojanović, rekao je danas da su raseljeni pre dve godine od predstavnika kosovskih lokalnih vlasti dobili poziv da se vrate, ali taj povratak nije uspeo i od tada nije bilo razgovora o novim pokušajima.

"Pre dve godine oko 20 raseljenih srpskih porodica na poziv lokalnih vlasti vratilo se u svoje obnovljene kuće u selu Zočište, ali povratak nije uspeo, jer za to nisu postojali osnovni uslovi", kazao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Stojanović.

  Prinuđeni da idu sa Kosmeta: Srbi povratnici

 

On je rekao da su povratnici 10-ak dana spavali na podu, bez struje, vode i drugih elemenarnih uslova za život zbog čega su bili prinuđeni da se ponovo vrate u izbeglištvo u centralnu Srbiju. On je rekao da je vlada Kosova za raseljene Srbe u selu Zočište izgradila 31 kuću, ali da su u međuvremenu nepoznati počinioci

razvalili vrata i prozore.

 

Stojanović je rekao da je pre rata u tom selu živelo oko 300 Srba, u oko 50 domaćinstava i da Srbi u tom selu imaju dve trećine zemlje u svom vlasništvu. Prema njegovim rečima, skoro svu zemlju u vlsaništvu Srba uzurpirali su Albanci i koriste je bez ikakvog dogovora i nadoknade vlasnicima parcela.

 

Stojanović je istakao da posle neuspelog povratka Srba u to selo nije bilo razgovora o novom pokušaju. U obnovljenom manastiru u selu Zočište danas je održana liturgija kojoj je prisustvovalo oko 2.000 vernika sa Kosova i iz centralne

Srbije.

 

Prisustvovao je i direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, kao i pojedini narodni poslanici srpskog parlamenta.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stojanović: Neuspeo povratak kosovskih Srba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jul.2013

Predstavnik raseljenih Srba iz sela Zočište kod Velike Hoče, Pavle Stojanović, rekao je danas da su raseljeni pre dve godine od predstavnika kosovskih lokalnih vlasti dobili poziv da se vrate, ali taj povratak nije uspeo i od tada nije bilo razgovora o novim pokušajima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.