Neslaganja Samoopredeljenja i DSK-a oko broja ministarstava

Izvor: RTS, 15.Okt.2019, 09:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neslaganja Samoopredeljenja i DSK-a oko broja ministarstava

U pokretu "Samoopredeljenje" i Demokratskom savezu Kosova (DSK) imaju različita stanovišta u vezi sa učešćem u novoj kosovskoj vladi i broju ministarstava kojima žele da upravljaju, prenosi jutros prištinska štampa.
Prema izvorima lista Koha ditore, DSK odbija da u novoj vladi ima isti broj ministarstava kao "Samoopredeljenje", već traži sedam resora.

U DSK smatraju da stranka koja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << će imati premijera treba da ima četiri ministarstva manje od drugog partnera.
Prema njihovom tumačenju, Samoopredeljenje će kao stranka koja je dobila najviše glasova na izborima imati mesto premijera i tri od 10 ministarstava.
"Ovakav je bio sporazum zasnovan na principima preizbora", rekao je izvor lista iz DSK-a.
Predstavnici Samoopredeljenja odbijaju ovu mogućnost. Neimenovani zvaničnik ove stranke rekao je da nije bilo sporazuma pre izbora.
"O položaju premijera ne može da se pregovara. Narod je o tome odlučio glasovima. O 10 ministarstava se može pregovarati. S obzirom na to da je razlika između Samoopredeljenja i DSK-a toliko mala, ministarstva će biti podeljena na pola. Dva druga ministarstva će pripadati strankama manjinskih zajednica", rekao je izvor iz Samoopredeljenja.
List podseća da su ove dve stranke obećale tokom predizborne kampanje da će smanjiti broj ministarstava, navodeći da će u budućoj vladi biti 12 ministarstava, što znači devet ministarstava manje od odlazeće vladajuće koalicije koju predvodi Ramuš Haradinaj.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

DSK želi sedam ministarstava, Samoopredeljenje nudi pet

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Okt.2019

Devet dana od vanrednih parlamentarnih izbora na kosovskoj teritoriji izborni rezultat još nije zvanično saopšten, a dve prvoplasirane stranke - Samoopredeljenje, Aljbina Kurtija, i Demokrastkog saveza Kosova, Ise Mustafe, dogovaraju podelu ministarstava i sastav nove vlade...Prema podacima CIK, preostalo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.