Neredi u Prištini, posle suzavca, kameljem na parlament

Izvor: RTS, 14.Dec.2015, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neredi u Prištini, posle suzavca, kameljem na parlament

Opozicija baca kamenje na zgradu kosovskog parlamenta, gde je nastavljena sednica na kojoj je zabranjeno prisustvo većini poslanika opozicije zbog nereda u skupštinskoj sali. Poslanici "Samoopredeljenja" aktivirali suzavac pola sata pre početka jutrošnje sednice, a potom i na sednici predsedništva skupštine. Prethodio je sukob poslanika radikalnog opozicionog pokreta "Samoopredeljenje" i skupštinskog obezbeđenja u holu skupštine. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Suzavac su ponovo aktivirali pripadnici Samoopredeljenja Glauk Konjufca i Palj Ljekaj, a ne kako je ranije saopšteno Time Kadrijaj, rečeno je agenciji Beta u kosovskom parlamentu. 

Uhapšen je poslanik Ismail Kurteši, koji nije poštovao meru kućnog pritvora koja mu je određena zbog aktiviranja suzavca na nekoj od prethodnih sednica.
Kosovska policija je privela i poslanika opozicione Alijanse za budućnost Kosova Palja Lekaja koji je danas drugi put zaredom aktivirao suzavac u parlamentu, javlja agencija Kosovapres.
U "Samoopredeljenju" kažu da vlada pokušava da izvrši pritisak na opoziciju.
Početku zasedanja prethodilo je koškanje između poslanika "Samoopredeljenja" i obezbeđenja kosovske skupštine zbog, kako su objasnili članovi tog opozicionog pokreta, oštre kontrole prilikom ulaska u zdanje parlamenta. 
Pre ulaska poslanika u kosovski parlament pripadnici obezbeđenja proveravali su zgradu, ali i one koji u nju ulaze, piše Koha ditore.
Među poslanicima u skupštini viđeni su i Faton Topali i Fisnik Ismailji koji su, inače, u kućnom pritvoru.
Kako prenose prištinskii mediji, opozicija je bacila suzavac i u predsedništvo kosovske skupštine, čiju je sednicu odmah posle incidenta sazvao predsednik parlamenta Kadri Veseli.
Agencija Beta javlja da je na sednici predsedništva suzavac aktivirala poslanica "Samoopredeljenja" Aida Derguti.
Zamenik predsednika parlamenta Slobodan Petrović rekao je Beti da je pre toga na sednici odlučeno da se 21 opozicionom poslaniku zabrani prisustvo nastavku sednice skupštine, dok je šestorici poslanika opozicije omogućeno da prate sednicu koja je nastavljena posle više sati kašnjenja.
Predsednik skupštine Kadri Veseli je zamolio poslanike opozicije da ne bacaju suzavac jer je, kako je rekao, sala jako mala.
"Samoopredeljenje": U kosovskoj vladi sedi zločinac
Pokret "Samoopredeljenje" je odgovorio američkom ambasadoru u Prištini Gregu Delaviju da je za njih zabrinjavajuće to što u kosovskoj vladi sedi Džabir Žarku osuđenik za zločin.

Portparol tog pokreta Frešer Krasnići je na svom Fesbuk profilu ambasadoru Delaviju poručio da nije zabrinjavajuće to što su u skupštini danas viđeni poslanici koji su politički progonjeni kao u Staljinovoj Rusiji ili nekoj drugoj državi gde je na vlasti diktatura.
"Za demokratiju je zabrinjavajuće učešće Džabira Žarkua (osuđenog za zločine) u radu vlade a ne to što su u Skupštini viđeni poslanici koji su politički proganjani kao u Staljinovoj Rusiji ili u nekoj drugoj diktaturi", napisao je Krasnići.
Kosovski poslanici danas treba da razmatraju 25 tačaka dnevnog reda, među kojima su najznačajnije predlozi zakona o budžetu za 2016. godinu i zakona o upravljanju javnim finansijama.
Uoči sednice, Veseli je pozvao opoziciju da prisustvuje sednici i da se ne isključuje iz rada kosovske skupštine.
Opozicija je više puta najavila da neće dozvoliti održavanje sednica kosovske skupštine dok se ne povuku sporazumi o Zajednici srpskih opština i demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.
Rad parlamenta opozicioni poslanici blokiraju već četiri meseca, a nekoliko njihovih poslanika je u pritvoru, među kojima i osnivač "Samoopredeljenja" Albin Kurti.
Ispred zgrade su okupljeni građani koji izvikuju "Zajednica i demarkacija neće proći".
Veliki broj pripadnika policije je u zgradi i dvorištu parlamenta.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Poslanice bacale suzavac u kosovski parlament!

Izvor: Vesti-online.com, 14.Dec.2015

Jedna od četiri poslanice opozicionog radikalnog pokreta Samoopredeljenje, koje je polilcija, uz saglasnost predsednika Skupštine Kadri Veseljija, popodne pustila da uđu u zgradu parlamenta aktivirala je suzavac i u pomoćnoj sali, gde je bila u toku sednica...Prema saznanjima policije suzavac je...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.