Neprobojna rampa na Merdaru

Izvor: RTS, 24.Jul.2011, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neprobojna rampa na Merdaru

Pedesetak kamiona četvrti dan čeka na administrativnom prelazu Merdare zbog embarga na srpske proizvode. Otežan i putnički saobraćaj, pošto je kolona kamiona parkirana duž puta.

Zbog zabrane ulaska srpske robe na Kosovo i Metohiju, već četvrti dan pedesetak šlepera stoji na administrativnom prelazu Merdare.

Kamiondžije su ostavile svoja vozila natovarena robom i vratili se kućama, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zbog čega je izostala za juče najavljena blokada putničkog saobraćaja na tom prelazu.

Vozači tvrde da su carinsku proceduru prošli pre nego što je odluka o embargu stupila na snagu zbog čega očekuju da im se dozvoli transport robe do krajnjeg kupca na Kosovu i Metohiji.

Ovakva mogućnost od strane kosovske carine najavljena je juče, ali samo za osam kamiona u međuzoni, koji i dalje stoje između dva punkta.

Kamioni sa robom iz Srbije na Kosovo ne mogu da uđu zbog odluke Prištine da zabrani uvoz robe iz centralne Srbije, a ne mogu ni nazad u Srbiju zbog proceduralnih razloga jer su odjavili robu.

Zbog kolone parkiranih kamiona na Merdaru, ovaj prelaz sve više postaje "usko grlo", pa se u pojedinim trenucima na obavljanje formalnosti u putničkom saobraćaju čeka i do sat vremena.

Ministarstvo ekonomije najavilo je da će u okviru sporazuma Cefta pokrenuti proceduru za rešavanje spora sa Kosovom i Metohijom. Vlada Srbije odbacila je ponudu Prištine da ukine embargo ako Srbija prizna carinske pečate Kosova i dozvoli kretanje robe iz pokrajine.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.