Neprijatelji hoće da vam naude Orban zamolio Vučića da pusti kosovske policajce, Vučić mu odgovorio: Viktore, pucaju nam na decu, neću da pričam sa Kurtijem!

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jun.2023, 15:53

"Neprijatelji hoće da vam naude" Orban zamolio Vučića da pusti kosovske policajce, Vučić mu odgovorio: Viktore, pucaju nam na decu, neću da pričam sa Kurtijem!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio mađarskom premijeru na molbu da Srbija vrati trojicu policajaca tzv. Kosovu.

Premijer Mađarske Viktor Orban je tokom obraćanja javnosti, nakon završene sednice Strateškog saveta Srbije i Mađarske, prokomentarisao i aktuelnu situaciju na Kosovu i Metohiji.

Orban dodaje da moramo tražiti mogućnost saradnje sa što više zemalja, i kaže da je Srbija ključna zemlja Zapadnog Balkana.

- Na kraju, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dragi predsedniče, ja bih pomenuo jednu osetljivu stvar. Mi pratimo događaje na Kosovu i Metohiji pomno, i vidimo šta se radi Srbima. Smatram da je neprihvatljivo da izbore sa učešćem od 4 odsto prihvata međunarodna zajednica kao legalne. Mi Mađari to vidimo, i jasno nam je. A što se tiče hapšenja tri kosovska policajca, ja vas molim da razmislite o tome. Vaši neprijatelji hoće da vam naude, a ja mislim da bi bilo dobro da poslušate našu molbu i vratite tu trojicu policajaca Kosovu. Zato vas molim da razmislite o tome - zaključio je Viktor Orban.

Predsednik Aleksandar Vučić je potom uzeo reč, naglasivši da je o problemima na Kosmetu već razgovarao sa mađarskim premijerom.

Vučić je istakao da je išao na razgovore 11 godina, te da je prisustvovao svim drugim razgovorima i pregovorima.

- Uvek sam želeo da razgovorima rešavamo probleme i postižemo kompromise - dodao je predsednik i rekao da je takav način razmišljanja do sada bio plodonosan, a to se odrazilo i na sveopšti napredak države Srbije.

Ipak, Kurtijevim dolaskom na vlast stvari su se bitno promenile, uzevši u obzir da premijer tzv. Kosova nije nikada pokazao želju da razgovara.

- Dolazio je da održi svoje monologe, a kada bi neko drugi govorio on to ne bi slušao - rekao je Vučić.

On je Orbanu objasnio da neće razgovarati sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem dok ne bude pušten svaki uhapšeni Srbin, dok ne povuče policiju i ne prestane sa hapšenjima.

- Srpski narod ne može više da trpi zulum. Svakoga dana uhapse nekog Srbina, Vikotre. Ako nisu do sad, danas će, za sat ili dva da uhapse novog Srbina, koji je kriv zato što je živ! I kad pitate ove iz Brisela, šta su ti ljudi skrivili, oni vam napišu takvu neku budalaštinu koju ni oni sami, iako je napisana na njihovom jeziku, nisu u stanju da vam prevedu i objasne.

On je kazao da zbog mađarske javnosti želi da kaže da nijedan Albanac nije upucan ili teško povređen, samo Srbin i da se vode slučajevi protiv Srba koji su povređeni i ranjeni.

 - Znate li da su nam na dan pred Božić upucali decu, a policajac koji je to uradio je na slobodi - rekao je Vučić. Vučić je kazao i da je sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom prethodne noći dosta razgovarao o KiM.

Dodaje da se za trojicu uhapšenih kosovskih policajaca piše da ih Srbija maltretira i da ih je "izubijala", što je, ističe Vučić laž, jer oni i jedu i piju u pritvoru.

- Eno piju koka-kolu, jedu tortu i grožđe. Lepo jedu i piju i ništa im ne fali i mi smo zlikovci i divljaci, jer ako nismo nema smisla - rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Orban mu je u razgovoru rekao da međunarodna zajednica "jedva čeka" da donese mere protiv Srbije i da je izjednači sa Prištinom, iako Beograd nije kriv.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.