Nemačka šalje dodatne snage na Kosovo

Izvor: Kurir, 21.Apr.2012, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka šalje dodatne snage na Kosovo

Razlog za to bojazan od novih napetosti i eskalacije nasilja na severu Kosova uoči izbora u Srbiji 6. maja

BERLIN - Na hitan zahtev NATO Nemačka će na Kosovo uputiti snage za brzu intervenciju, a razlog za to je bojazan od novih napetosti i eskalacije nasilja na severu Kosova uoči izbora u Srbiji 6. maja, naveo je u on lajn izdanju nemački list Špigel.

Na hitan zahtev NATO, kako piše list, Nemačka šalje na Kosovo 550 vojnika iz Operativnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << rezervnih snaga (ORF), a pojačaće ih još 150 vojnika iz Austrije.

Operativna komanda Bundesvera u Potsdamu sinoć je, kako navodi nemački list, obavestila "odabrane savezne poslanike" da je Nemačka pristala na zahtev NATO da uputi dodatne trupe kao pojačanje Kforu.

Komanda Bundesvera u Potsdamu je procenila da na severu Kosova postoji napetost, kao i rizik od eskalacije nasilja na čitavom Kosovu. Takva situacija je rezultat nepomirljivih pozicija Srbije i Kosova oko sprovođenja izbora, kao i već postojeće nestabilnosti na severu Kosova, ocenila je komanda, piše list.

Nemački pripadnici ORF-a su pre nekoliko nedelja postepeno povučeni sa Kosova, a sada bi, prema najnovijem planu, trebalo da budu tamo vraćeni 1. maja.

Na Kosovu je sada stacionirano oko 5.800 vojnika, od kojih je 1.300 pripadnika nemačkih oružanih snaga.

I Ministarstvo odbrane Austrije potvrdilo je da će na Kosovo uputiti dodatnih 150 vojnika.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.